Cvikla, tiež známa ako červená repa, pochádza zo Stredomoria a jej využitie siaha až do čias starovekých civilizácií. Vďaka svojej jedinečnej chuti, bohatému obsahu vitamínov a minerálov je nie len zdrojom výživy, ale aj liečivou rastlinou. Symbolizuje zdravie, vitalitu a regeneráciu a je dôležitou súčasťou kuchyne i tradičnej medicíny v mnohých kultúrach. Akú úlohu zohráva v ukrajinskej kuchyni? Opýtala sa Viera Horáková nadšenej ukrajinskej kuchárky Ľubi Daubnerovej.
Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Boršč je polievka z červenej kapusty známa z kuchyne viacerých východo a stredoeurópskych národov. Považujú ju za ruské a ukrajinské národné jedlo. Polievky podobné boršču sa varia aj v mnohých ďalších krajinách, či už v Poľsku, alebo Bulharsku. Dnes ho pripraví Viera Horáková spolu s Ukrajinkou Ľubou Daubnerovou.
Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Cvikla je viac ako len ďalšia zelenina na našom tanieri. Je to malý poklad plný zdravia a blahodarných účinkov pre naše zdravie. Je napumpovaná množstvom minerálov a vitamínov s úžasnými nutričnými hodnotami. Je bohatá na antioxidanty, vitamíny a minerály, ktoré chránia náš imunitný systém a podporujú trávenie. Aj preto by mala tvoriť súčasť nášho jedálneho lístka, povedala Viere Horákovej Ľuba Daubnerová. Na koľko spôsobov ju pripravujú na Ukrajine?
Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Fermentované potraviny sú preplnené probiotikami a dobrými baktériami. Aj preto fermentovaná cvikla môže byť jednou z vôbec najzdravších zelenín na svete. Fermentovaním dochádza k pohlteniu všetkého cukru, ktorý cvikla obsahuje a stane sa to počas priebehu fermentácie vďaka pozitívne pôsobiacim baktériám.
Štvrtok
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.