Korenie Vianoc

Korenie Vianoc

Vo vianočnom pečení sú koreniny kľúčové a vytvárajú príjemnú vianočnú atmosféru. Čo by doma malo byť po ruke, keď sa chystáme na pečenie vianočných koláčikov a nechceme siahnuť po hotových obchodných zmesiach? Poradí nám v tohto týždňovom Kulináriu Jana Malaga, skúsená gazdinka a autorka kuchárskych kníh pre deti. Hane Michalčíkovej prezradila, čím môžeme voňavý zoznam vianočných korenín začať?

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Kedy je doma príjemne? No predsa, keď byt vonia. A kedy vonia najčastejšie? V predvianočnom období. Vonia všeličím, ale jedna z vôní, ktorej len málokto odolá, je vôňa vanilky. Vytrvalej šplhavej rastliny - liany, ktorá sa k nám dostala z juhovýchodného Mexika. Do Európy sa vanilka dostala v roku 1721 prostredníctvom španielsko-francúzskej diplomacie. Druhy rodu vanilka sú rozšírené v tropických a subtropických oblastiach celého sveta. Poznáme ju v rôznych formách, ako vanilkový struk aj vanikovú pastu, Ako ju môžeme využívať v kuchyni sa Hana Michalčíková pýtala autorky detských kuchárskych kníh Jany Malaga.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Včera sme sa venovali vanilke a dnes sa budeme venovať ďalšej typickej vianočnej vôni, ktorá je vlastne dvojičkou vanilky - škorici. V starej Číne bola dokonca vyvažovaná zlatom a nazývali ju vzácnosť Orientu. Nepochybne aj preto, že ju využívali pri náboženských obradoch a tiež pri balzamovaní. Arabi ju využívali na tlmenie bolesti a miesto jej určili aj vo svätyniach, kde jej pálenie bolo súčasťou obradov. Poznali ju už pred 4000 rokmi a stálej priazni sa teší vďaka liečivým účinkom, na ktoré vsádza moderná medicína, aj moderná kuchyňa. Získava sa z mladých konárov stromov škoricovníka vo veku 4 až 5 rokov. Hana Michalčíková sa o škorici rozprávala s autorkou kuchárskych kníh pre deti Janou Malaga.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Krehké býva nielen vianočné pečivo pre našich najmenších, krehké bývajú aj deti samotné. Citlivé na jedlo, vrátane rozprávkového vianočného pečiva. Pozor treba dívať na cukor, tuk, prísady do jedál, farbivá, orechy, aj medy a lekváre. Čím by sme sa mali riadiť pri príprave vianočného pečiva pre našich najmenších, nám aj dnes poradí Jana Malaga, autorka kuchárskych kníh pre deti. Tá Hanu Michalčíkovú upozornila na dôležité pravidlo: s korením pri vianočnom pečive treba narábať opatrne, ale vynechávať ho úplne, nemusíme.

IV. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V predvianočnom období maškrtíme viac, než inokedy. Ale nebojte sa, ani na panovníckych dvoroch to nebolo kedysi ináč. Alžbeta I., ktorá patrí medzi najvýraznejšie panovníčky Anglicka, holdovala medovníkom jedna radosť. Významní hostia ich od nej dostávali ako vysoké ocenenie a mali tvar človeka. Aj my sme si zvykli vykrajovať rôzne tvary, ale stačia nám malé, chutné srdiečka, kolieska, mackovia, zvieratká, aj domčeky. Dôležité je, aby boli chutné a ľahko skladovateľné. Na ich prípravu využívame známe perníkové korenie. Hana Michalčíková sa  autorky kuchárskych kníh pre deti Jany Malaga , pýtala, čo všetko v takom voňavom vrecúšku môžeme nájsť.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Po celý tento týždeň sme hovorili o voňavom perníkovom korení. Mnohé zaujímavosti pridala autorka kuchárskych kníh pre deti Jana Malaga. Dnes, keďže sme v závere, pridali sme aj recept na Jednoduché medovníčky. Ak ste si ho nestihli poznačiť z vysielania, tak ho povieme ešte raz:

Potrebujeme:

  • 400 g hladkej múky
  • pol lyžičky sódy bikarbóny
  • 140g práškového cukru, ak budeme perníčky zdobiť cukrovou polevou dáme ho menej
  • pridáme jednu čajovú lyžičku perníkového korenia
  • 60 g masla
  • dve vajíčka
  • dve polievkové lyžice medu
  • jeden žĺtok s dvoma polievkovými lyžicami mlieka budeme potrebovať na potretie

Zmes dohladka vymiešame, rozdelíme na dve polovice, zabalíme do fólie a odložíme do chladničky. Ak môžeme, necháme ho stáť a chladiť 24 hodín. Chladenie je dôležité aj preto, že ak máme teplé maslo, tak sa nám viac lepí, musíme pridať viac múky a perníkové cesto môže stvrdnúť. Cesto rozvaľkáme, nemôže byť veľmi tenké asi tak 5-8 mm a vykrajujeme rôzne tvary. Pečieme ho na 180 stupňov približne 10 minút.

Na budúci týždeň si budeme hovoriť o histórii a využití prastarých byliniek na terapeutické účely.

Autorka: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame