Medzi chovateľmi - Sumček africký

Medzi chovateľmi - Sumček africký

Už naši starí rodičia hovorievali, že ryby by sa na našom tanieri mali objaviť aspoň dvakrát týždenne. Nejde pritom len o tvrdenie, ktoré sa šírilo ústnym podaním, ale fakt, ktorý vyplynul z výsledkov mnohých štúdií a výskumov. Je napríklad vedecky podložené, že strava bohatá na ryby predstavuje účinný spôsob, ako znížiť riziko vzniku vážnych srdcovo-cievnych ochorení. Keďže na Slovensku nemáme more, tak frekvencia konzumácie rybacích špecialít, je u nás napríklad od spôsobu stredomorského stravovania úplne odlišná. Slováci jedia ryby, ale len niekoľkokrát za mesiac. A pritom rybacie mäso znižuje hladinu cholesterolu v krvi, bráni srdcovej arytmii a dokonca znižuje krvný tlak. Dnes vám predstavíme Katarínu Svobodovú, ktorá už niekoľko rokov chová v Hubiciach sumčeka afrického. Miroslavovi Würflovi najprv porozprávala, prečo si na chov vybrala práve túto sladkovodnú rybu.

Medzi chovateľmi - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V sobotu predpoludním hovoríme o rybách, a v hlavnej úlohe je sumček africký. Táto sladkovodná ryba má veľmi chutné mäso. Nie je náročná na obsah rozpusteného kyslíka vo vode, pretože polovicu svojej potreby je schopná si zabezpečiť pomocným dýchaním zo vzduchu. Prečo si vyžaduje nepretržitú starostlivosť, a čo charakterizuje tohto dravca s veľkou hlavou - Miroslavovi Würflovi porozprávala chovateľka Katarína Svobodová.

Medzi chovateľmi - II. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Katarína Svobodová chová sumčeka afrického na farme v Hubiciach už viac ako osem rokov. Najviac ju teší, že ryby si ako kulinársku lahôdku čoraz viac doprajú mladí ľudia, dokonca aj dvakrát do týždňa. Veď majú veľa bielkovín, málo kalórií, sú ľahko stráviteľné, vďaka obsahu omega-3 mastných kyselín sú ideálne pre správne fungovanie srdca a znižujú aj hladinu cholesterolu v krvi.

Autor: Miroslav Würfl

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame