Chovatelia poštových holubov

Chovatelia poštových holubov

Poštový holub je nádherné a veľmi vytrvalé zviera s veľkou energiou. Hovoria mu aj posol dobrých správ, veľa biela holubica je aj symbolom mieru. Chov poštových holubov je však náročná, ale zaujímavá disciplína a pre chovateľov je to relax i adrenalín. Veď poštový holub na pretekoch neraz prejde aj 800 kilometrov.

Slovenský zväz chovateľov poštových holubov prežíval najlepšie obdobie pred polstoročím - v sedemdesiatych i osemdesiatych rokoch. No zanietených chovateľov nájdeme veľa i dnes. Napríklad v trnavskom regióne. V mnohých dedinách pred desiatkami rokov stáli aj holubníky na stračej nôžke. Dnes sa poštové holuby chovajú už trochu inak.

Martinovi Jurčovi povedal viac Anton Kankara – tajomník oblastného združenia chovateľov poštových holubov Trnava a aj oblastnej organizácie v Zelenči.

Chovatelia poštových holubov 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Kým v prvej polovici 20. storočia holubári mali  svojich športovcov v klasických holubníkoch na stračej nôžke dnes už prešli k dreveným stavbám, ktoré umožňujú aj lepšiu hygienu, starostlivosť, ale aj ochranu pred predátormi. Holubári sa totiž celkom inak pozerajú na ochranu dravcov na Slovensku.

Martin Jurčo sa Antona Kankaru pýtal aj na to, akým spôsobom sa dnes kontrolujú prelety poštových holubov.

Chovatelia poštových holubov 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Slovenský zväz chovateľov poštových holubov má svoju celoslovenskú organizáciu, oblastné združenia i zväzy, takže nájsť skúseného chovateľa poštových holubov nie je problém. 

Autor: Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame