Mierumilovná alpaka má na ľudskú psychiku terapeutické účinky

Mierumilovná alpaka má na ľudskú psychiku terapeutické účinky

Dlhé tenké krky, tenučké nožičky, veľké pokojné „očiská“ s dlhými mihalnicami, silno huňatá srsť, a lahodný vlnitý pohyb.

V našej  prírode vyzerajú ako čudá, ale lamy sa udomácňujú už aj na Slovensku. A ako zistila Tatiana Šušková v Moste pri Bratislave u chovateľa Filipa Štefaničku sa tie najkrotkejšie dokonca prechádzajú aj po obývačke. Ak teda budete počuť nejaké buchotance ši škrabance, nejde o zle zostrihaný zvuk, to len lamy skúšajú či chutí mikrofón.

Alpaka I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Sú čistotné, krotké, učenlivé, zvedavé, nenáročné v ustajnení aj v potrave. V pôvodnej domovine, v Južnej Amerike sú ťažnými a hospodárskymi zvieratami, u nás sa skôr chovajú pre radosť.

Filip Štefanička chová v Moste pri Bratislave zrejme najväčšie stádo lám na Slovensku. Začínal kvôli deťom s jedným párom a tak ako rástli dievčatá dvojčatá, tak sa rozrastalo aj stádo lám. A ako sa s Tatianou Šuškovou presúvali na farme z rodinného domu z obývačky von, šesť lám im robilo malý slávnostný sprievod až na dvor.

Alpaka II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Lamy sa v ich domovine sa chovajú predovšetkým pre mäso, kožu a vlnu. U nás skôr pre radosť, ak nájdete spracovateľa dokážete využiť vlnu a zužitkovať sa dá aj trus vo forme hnojiva, ktoré naviac po vysušení môže poslúžiť ako palivo s vysokou výhrevnosťou. A okrem toho sú to samozrejme živé kosačky, vhodné i do väčších záhrad. Kto sa však chce venovať chovu takýchto zvierat, mal by sa najskôr poradiť so skúsenými chovateľmi. My sme tak spravili na farme u Filipa Štefaničku na farme v Moste pri Bratislave.

Autorka: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame