Sliepky, čo znášajú dúhu

Sliepky, čo znášajú dúhu

Už máte vymaľované vajíčka pre šibačov na Veľkonočný pondelok? U farmára Filipa Štefaničku táto starosť odpadá. Možno si ho pamätáte z nášho vysielania aj ako jedného z najväčšieho chovateľov alpák na Slovensku, ale Tatianu Šuškovú pri návšteve jeho farmy v Moste pri Bratislave zaujal aj veľký pestrofarebný kŕdeľ sliepok, ktoré sa ku nim vo veľkom areáli farmy hneď rozbehli.

Sliepky, čo znášajú dúhu I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Niektoré vajíčka pred zdobením nemusíte farbiť, pretože ich zafarbila sama príroda. Rôzne plemená sliepok totiž znášajú vajcia s rôznou farbou škrupiny. Okrem bielych a svetlo hnedých, ktoré sú najčastejšie, môžete mať aj tmavé hnedo-červené alebo svetlo zelené vajíčka. Dokonca existujú aj vajíčka vo farbe čokolády. Tie znáša plemeno sliepok pochádzajúcich z Francúzska – maransky, svetlo zelenú škrupinu majú vajíčka sliepok plemena araukana pochádzajúce z Južnej Afriky a modrozelené až olivové vajíčka napríklad znášajú sliepky plemena Cream Legbar.

Zaujímavé je, že všetky vajcia začínajú ako biele, ale počas ich cesty v slepačích vajcovodoch sa farbia pigmentami, ktoré prenikajú do škrupiny vajca.
A po týchto zaujímavých informáciách sa opäť s Tatianou Šuškovou vraciame na farmu Filipa Štefaničku medzi viac ako stočlenný kŕdeľ sliepok, ktoré na svojich vajíčkach maľujú dúhu.

Sliepky, čo znášajú dúhu II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

A ak vám zostane po veľkej noci veľké množstvo vaječných škrupín rozhodne ich nevyhadzujete. Okrem toho, že podrvené sú vďaka množstvu vápnika výborným prírodným hnojivom alebo prirodzenou zábranou pre slimáky v záhrade, na internete nájdete aj množstvo ďalších dobrých receptov na ich využitie.

Autorka: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame