Modlivka ako domáci miláčik

Modlivka ako domáci miláčik

Poznáme ich asi 1800 druhov, väčšina z nich žije v trópoch. Tento štíhly, neprehliadnuteľný hmyz zaujímavého tvaru, ktorý u nás žije vo voľnej prírode alebo v záhradách nájdeme u Veroniky Uhrinčákovej z Malaciek v exotickom vydaní doma. Tatiana Šušková sa s ňou, ale aj s jej „miláčikmi – modlivkami “ zoznámila na burze chovateľov.

Modlivka ako domáci miláčik I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pod pojmom tropický predátor si predstavíme leva, tigra, krokodíla, či anakondu.
V hmyzej ríši patria na vrchol rebríčka najsilnejších predátorov modlivky, ktoré dosahujú úctyhodnú dĺžku až 7 - 8 centimetrov.

Celý život trávia  tým, že neprestajne striehnu, aký hmyz sa dostane do ich blízkosti, aby ho zožrali. Majú vynikajúci zrak, vďaka ktorému dokážu zaznamenať pohyb až na vzdialenosť niekoľko desiatok centimetrov. Nemajú žiadne jedové žľazy a svoju korisť usmrcujú silným stiskom nôh. Ihneď ju požierajú za pomoci silných hryzadiel. Na rozklad potravy im pomáhajú sliny, ktoré dokážu rozložiť aj pevné telo chrobákov na požívateľnú kašu.

Na chovateľskej burze exotických druhov sa Tatiana Šušková vyskúšala na vlastnej koži exotických „šteklenie“ modliviek, ktorých chovu sa venuje Veronika Uhrinčáková z Malaciek. Tá práve radí záujemcom ako sa treba o takýchto domácich miláčikov treba starať.

Modlivka ako domáci miláčik II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Chov exotických modliviek je aj exotikou v rámci chovateľstva. V našej záhrade však dokážu byť „naše“ slovenské modlivky, najmä modlivka zelená, veľmi užitočným pomocníkom, pretože svojou žravosťou dokáže znížiť populáciu iných druhov hmyzu. Keďže sa živí iba hmyzom a nemá žiadne štádium larvy, ktoré by parazitovali na zelených častiach rastlín, predstavuje vítaného obyvateľa záhrady. A opatrovať v záhradách by sme ich mali aj preto, že sú chráneným druhom živočíchov.

Autorka: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame