Chovateľ pavúkov Lukáš Rehor

Chovateľ pavúkov Lukáš Rehor

Naše ľudové príslovie hovorí, že pavúk prináša šťastie. Pavúky by mali byť šťastím pre nás aj pre prírodu, pretože chytajú veľké množstvo hmyzu a zabezpečujú tak rovnováhu v prírodných ekosystémoch.

Napriek opodstatnenosti ľudovej múdrosti však majú ľudia k pavúkom  najkontroverznejší vzťah. Niektorí sa ich panicky boja, niektorým sa hnusia, sú však aj ľudia, ktorí ich priam zbožňujú. Patrí k nim aj chovateľ pavúkov Lukáš Rehor. S ním aj s jeho obľúbenými „miláčikmi“ sa stretla Tatiana Šušková.

Chovateľ pavúkov Lukáš Rehor I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Keď povieme, že pavúky sú rozšírené po celom svete, nie je to žiadne zveličovanie. Okrem ľudských obydlí a kultúrnej krajiny sa s nimi stretávame aj v pustých lesoch, vo vysokých horách, dokonca aj v močiaroch. Pavúky sú jednoducho všade okolo nás. Biológovia odhadujú, že vo svete žije približne 40 000 druhov pavúkov. V našej prírode ich nájdeme len nepatrný zlomok, asi 950.

Tie, ktoré nájdeme v zbierkach skúsených chovateľov však pochádzajú z exotickejších kútov sveta. Ako povedal Tatiane Šuškovej Lukáš Rehor chutí im aj „slovenská živá strava“.

Chovateľ pavúkov Lukáš Rehor II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tajomstvo života pavúkov dnes oslovuje stále viac ľudí – internetové fóra o chove pavúkov sú rozsiahle, chovatelia pavúkov na Slovensku sa navzájom poznajú existujú mnohé výstavy a stretnutia nadšencov chovu tohto druhu živočíchov, ktorí ako Lukáš Rehor hovoria skôr o zbierke pavúkov, ako o domácich miláčikoch. Začiatočníci o chov týchto exotických druhov teda majú dosť zdrojov, kde sa poučiť skôr ako sa mu začnú venovať.
A to je vlastne aj benefit každého chovateľstva, že sa o prírode a jej živočíchoch v nej dozvedáme oveľa viac.

Autorka: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame