Anton Saxa chová suchozemské korytnačky

Anton Saxa chová suchozemské korytnačky

Patria k najstarším živočíchom našej planéty – predkovia korytnačiek sú dokonca starší ako dinosaury. Nemajú zuby, zato ich dobre chráni charakteristický pancier z kostí a skostnatenej kože. Majú rady teplo, pričom zimu väčšinou prespia.

Je síce pravda, že ako s domácim miláčikom sa s nimi príliš nepomaznáte, ale na rozdiel od iných domácich zvierat sa môže korytnačka stať kvôli vysokému veku, ktorého sa dožíva, kamarátkou na celý život.

Dnes sa vyberieme na chovateľské podujatie, aby sme sa dozvedeli viac o chove suchozemských korytnačiek. Chovateľa Ing. Anton Saxa oslovila Tatiana Šušková.

Anton Saxa chová suchozemské korytnačky I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Korytnačky obývajú našu planétu milióny rokov, no za ten čas sa príliš nezmenili.
Sú rozšírené po celom svete, teda s výnimkou najchladnejších oblastí. Existuje celkovo viac ako 300 druhov korytnačiek a viac ako 200 poddruhov. Od malých vodných korytnačiek, ktoré obývajú jazierka a rybníky až po obrie morské a  suchozemské korytnačky. Taká je rozmanitosť druhov týchto plazov, ktorí obývajú našu planétu viac ako 220 miliónov rokov.

Aj napriek vysokému veku, ktorého sa dožívajú najmä veľké korytnačky, je mnoho druhov v dnešnej dobe ohrozené vyhynutím. Aj to jeden aspekt motivácie prečo sa tomuto zvieraťu venuje chovateľská pozornosť. Tatiana Šušková oslovila skúseného chovateľa Antona Saxa, ktorý jej povedal o živote týchto jedinečných zvierat viac.

Anton Saxa chová suchozemské korytnačky II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Najznámejšia korytnačka pochádzala z Galapág a šlo o korytnačku sloniu, ktorá dosahuje 200 kíl. Bol to osamelý George, posledný zo svojho poddruhu, ktorý mal asi 100 rokov, čo je iba polovica odhadovaného veku týchto korytnačiek. Aj vďaka korytnačkám sloním sa Darwinovi podarilo vytvoriť dielo O pôvode druhov.

Dnes majú korytnačky aj svoj svetový deň – 23. máj. Bol vyhlásený práve preto, že tento živočíšny druh patrí na našej planéte k mimoriadne ohrozeným.

Autorka: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame