Blížia sa vianočné sviatky, počas ktorých sú súčasťou väčšiny sviatočných stolov aj ryby. O to, aby sme tradičné kapre, pstruhy, šťuky, či menej známe jesetere, či amury, mohli počas sviatkov servírovať, sa starajú po celý rok najmä v miestnych rybárstvach. Marcela Jedináková navštívila jedno z nich, rodinnú farmu Stupavské rybárstvo, kde sa o chove rýb rozprávala s majiteľom a chovateľom v jednej osobe, Jurajom Vaicenbacherom.
Stupavské rybárstvo I.
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Stupavské rybárstvo je malá rodinná firma, ktorá sa chovom rýb zaoberá už 25 rokov. Počas roka sa venujú aj chovu pstruha dúhového, pričom kladú doraz na čistotu vody, a práve preto prešli v posledných rokoch čiastočne na recirkulačný systém s koreňovou čistiarňou.
Akým spôsobom v Stupavskom rybárstve udržiavajú pre život rýb priaznivé podmienky, sa Marcela Jedináková opýtala majiteľa, chovateľa a zároveň predajcu, Juraja Vaicenbachera.
Stupavské rybárstvo II.
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
V Stupavskom rybárstve sa spracovaním rýb zaoberajú už druhú generáciu a faktom je, že najlepšia ryba je čerstvá ryba, u ktorej nemusíme strážiť dobu spotreby.