Z vajnorských vinohradov je nádherný výhľad na naše hlavné mesto

Z vajnorských vinohradov je nádherný výhľad na naše hlavné mesto

Dnes sa vyberieme do vajnorských viníc. Ešte stále v nich môžete stretnúť vinohradníkov, ktorí kontrolujú stav hrozna a popritom strihajú vinič, ale niektorí už oberajú skoré odrody, aby mali chutný burčiak. Veď v septembri sa každoročne konajú vinobrania, na ktorých vinári predstavujú výsledky svojho celoročného snaženia. Vo vinici „Široké“ sa Miroslav Würfl najprv stretol so Zdenkou Španielovou z Vajnorského okrášľovacieho spolku. Zistil, že práve tento vinohrad patril ich rodine už v minulom storočí.

Obrázky krajiny - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes sme vo vinici „Široké“, ktorú medzi svätojurskými a račianskymi vinohradmi obhospodarujú členovia Vajnorského vinohradníckeho spolku. Už štyri roky sa spolu s dobrovoľníkmi snažia o jej premenu na komunitný vinohrad. Len pár metrov nad ním je najvyšší bod vo vajnorských vinohradoch. Práve ten si za svoj cieľ vybral aj kolega Miroslav Würfl. Členitým terénom k úpätiu Malých Karpát ho sprevádzal  predseda spomínaného spolku Milan Kodnár.

Obrázky krajiny - II. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Plány Vajnorského vinohradníckeho spolku sa neobmedzujú len na premenu vinice Široké. Radi by obnovili aj vinohradnícke studničky, vybudovali náučný chodník a opravili vyhliadku na prenajatej plošinke niekoľko metrov nad vinohradom, ktorá už dnes ponúka neobyčajný výhľad na naše hlavné mesto.

Autor: Miroslav Würfl

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame