Najmladšie dielo Pezinského rudného revíru

Najmladšie dielo Pezinského rudného revíru

Do prírody sa nemusíme vyberať len za oddychom a relaxom, ale aj za vzdelávaním a rozširovaním poznania. Príkladom takéhoto miesta je prírodný a banský skanzen Budúcnosť, v ktorom sa okrem iného dozvieme aj to, že baníctvo sa kedysi realizovalo aj na území Malých Karpát. Najnižšie situovanú slovenskú banskú štôlňu nájdeme na trase banského náučného chodníka. V jej blízkosti na približne hektárovom pozemku vybudoval Geopark Malé Karpaty miesto, kde sa môžeme dozvedieť veľa o histórii, ale aj prírode tejto lokality. Tatiana Šušková ho navštívila v spoločnosti Jiřího Vitáloša a Tomáša Fuksiho z neziskovej organizácie Barbora.

Obrázky krajiny - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Miesto, kde dnes leží prírodný a banský skanzen Budúcnosť sa vďaka dobrovoľníkom zmenil z opusteného a zarasteného miesta na priestor, kde sa dá prežiť v prírode nielen pekný, ale aj užitočný čas. Vďaka neziskovej organizácii Barbora totiž každoročne pribúdajú nové a nové statické či dynamické aktivity, ktoré návštevníkov skanzenu hravou formou zoznámia s lokalitou, na ktorej sa práve nachádzajú. O niektorých z nich povedal Tatiane Šuškovej viac Tomáš Fuksi.

Obrázky krajiny - II. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vonkajší areál prírodný a banský skanzenu Budúcnosť je teda upravený tak, aby si tam každý návštevník mohol užiť chvíľku oddychu a vychutnať prítomný okamžik ďaleko od rušného mesta alebo tam v príjemnom počasí prežiť aj väčšiu časť dňa.

Autor: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame