Uľanská mokraď

Uľanská mokraď

Dnes sa vyberieme do okolia Pustých Úľan, je to obec kúsok od Senca. Patrí do okresu Galanta a je na železničnej trati Bratislava – Štúrovo. Spoznáme chránené vtáčie územie, ktoré sa volá Úľanská mokraď. Patrí medzi najväčšie územia takéhoto druhu, ktoré vznikli v rámci projektu NATURA 2000. V čom je výnimočná táto prírodná lokalita? Máriu Babinskú sprevádzal Andrej Demuth, rodák z Pustých Úľan, autor viacerých kníh o dejinách tejto obce.

Uľanská mokraď I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Úľanská mokraď v okolí Pustých Úľan je zaujímavá oblasť, ktorá má čo ponúknuť. Už sme spomínali, že je to chránené vtáčie územie. Hniezdia tam rôzne druhy, napríklad haja, kaňa, bociany, volavky, či spevavce. Mária Babinská sa tam prechádzala spolu s Andrejom Demuthom,  miestnym lokálpatriotom, ktorý má na svojom konte niekoľko knižiek o histórii obce. Tentoraz sa nachádzajú okolo rybníka, pôda je tam pružná, mäkká, dobre sa po nej chodí. Je to teda vďaka rašeline?

Uľanská mokraď II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Krajina lužného lesa v okolí Pustých Úľan je nádherná, je to miesto, kde sa dá v pokoji a v pohode vnímať krásy prírody.

Autorka: Mária Babinská

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame