Svahové letisko v bratislavskej Dúbravke

Svahové letisko v bratislavskej Dúbravke

Svahové letisko v bratislavskej Dúbravke je dnes už minulosťou. Zaniklo v roku 1952 aj preto, že bolo blízko rakúskej hranice. Dnes však vo viacerých lokalitách - na kopci, pri lúke i na bočnej strane môžeme vidieť jeho stopy. Počas prvej Čs. republiky slúžilo ako lokalita pre športové lety bezmotorových lietadiel. Začínal tam napríklad aj Otto Smik.

Pred dvomi rokmi pripravil nadšenci z tamojšieho občianskeho združenia aj výstavu o dúbravskom letisku. Po týchto stopách sa vybral Martin Jurčo s aktivistom Jurajom Slávikom. Pripravil projekt obnovy leteckého múzea v objekte hangára v strednej časti svahu. Najprv sa však pozreli na najvyššie miesto v lokalite ulice Tranovského v bratislavskej Dúbravke.

Svahové letisko v bratislavskej Dúbravke I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

S Jurajom Slávikom hovoríme o svahovom letisku v Dúbravke, ktoré tam slúžilo najmä na športové lietanie bezmotorových lietadiel. Po jeho zrušení v roku 1952 sa všetky aktivity presunuli do Ivanky pri Dunaji. No zopár stôp po dúbravskom letisku zostalo. Napríklad hangár v strednej časti, ktorý má 75 rokov a je v relatívne dobrom stave.

Martinovi Jurčovi povedal aktivista a člen občianskeho združenia Letisko Dúbravka Juraj Slávik aj o tom, prečo letisko zaniklo.

Svahové letisko v bratislavskej Dúbravke II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Lokalita dolnej časti letiska – na lúke, je aj vyhľadávanou lokalitou obyvateľov Dúbravky a okolia.  Villa Rustica je stará rímska stavba. Nachádza sa na dolnej lúke, len niekoľko minút bicyklom z centra Dúbravky. Možno tam za nejaký čas pribudne aj informačná tabuľa o tom, že kedysi táto časť slúžila na pristávanie bezmotorových lietadiel.

Autor: Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame