Banský náučný chodník Pezinok

Banský náučný chodník Pezinok

Malé Karpaty poznáme vďaka mnohým turistickým cieľom a prírodným krásam akými sú jaskyne, údolia a vrchy alebo z výletov k zrúcaninám viacerých hradov. Trochu menej známa je banícka história, ktorá sa viaže k tomuto územiu. My sa to dnes pokúsime napraviť a tak vás pozývame na banský náučný chodník Pezinok. Jeho cieľom je priblížiť históriu baníctva v tomto regióne.

Tatiana Šušková sa naň vybrala v sprievode Tomáša Fuksiho a Jiřího Vitáloša z Geoparku Malé Karpaty.

Banský náučný chodník Pezinok I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Banský náučný chodník v Pezinku vedie väčšinu trasy karpatským lesom a oboznámite sa tu s baníckou históriou okolia mesta Pezinok. Má 11 zastavení s informačnými tabuľami. Zaujímavé sú vstupy do starých štôlní, ktoré nájdete pri niektorých zastaveniach. Na trase vás čaká aj niekoľko oddychových miest s posedením alebo ohniskami. Tatiana Šušková pri štôlni Budúcnosť zastihla turistky, ktoré ho práve absolvujú.

Banský náučný chodník Pezinok II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Krásny deň si teda môžete spraviť aj vy. A v priestore zastávok náučného chodníka 7 a 11 sú, v rámci aktivít Geoparku Malé Karpaty, vybudované oddychovo-náučné areály, ktoré sú miestom podujatí s baníckou tematikou pre verejnosť. Každoročne v druhú májovú sobotu za každého počasia usporadúvajú členovia Malokarpatského baníckeho spolku prechod náučného chodníka s odborným výkladom.

Autorka: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame