Historický park v Lednických Rovniach

Historický park v Lednických Rovniach

Aj keď sme v našich reláciách boli v minulosti na návšteve v parku v Lednických Rovniach - návštevníci z minulosti by ho dnes takmer nespoznali. Dostal celkom nový vizuál a prešiel komplexnou rekonštrukciou.

História siaha až do konca 18. storočia. Anglický park bol považovaný za jeden z najkrajších v Európe. Jeho zakladateľom bol vtedajší majiteľ panstva, gróf Ján Gobert Aspremont Linden. So založením parku grófovi pomáhal chýrečný záhradník Wenzel Wagner. Dokázal spojiť genia loci prírodnej krajiny s prvkami romantizujúcej záhradnej architektúry.

My sa teraz pôjdeme do tohto 16 hektárového parku pozrieť so starostom obce Lednické Rovne Mariánom Horečným a dušou celého projektu obnovy Evou Kucejovou z obecného úradu. Martinovi Jurčovi povedala na úvod o tom, čo je najväčším lákadlom parku v súčasnosti.

Historický park v Lednických Rovniach I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

S Martinom Jurčom, starostom obce Lednické Rovne Mariánom Horečným a Evou Kucejovou z obecného úradu  sa rozprávame o revitalizácii Historického parku v Lednických Rovniach. Má 16 hektárov a naozaj niekoľko prvenstiev.

Jeho zakladateľom bol vtedajší majiteľ panstva, gróf Ján Gobert Aspremont Linden. Anton Rochel, osobný lekár grófa Aspremonta a neskorší riaditeľ Univerzitnej botanickej záhrady v Budapešti, vybudoval v časti parku botanickú záhradu s vyše 2000 druhmi cudzokrajných rastlín. K obnove prišlo začiatkom 20. storočia, keď sa majiteľom stal zakladateľ sklárne Jozef Schreiber. Pokračuje Eva Kucejová.

Historický park v Lednických Rovniach II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Veľké škody v parku napáchala veterná smršť v roku 2004. Prispelo to k tomu, že v roku 2006 Svetová organizácia na záchranu pamiatok zaradila park medzi 100 najohrozenejších objektov. Našťastie, Historický park prešiel revitalizáciou, a aj preto sa uchádza o cenu Fénix – kultúrna pamiatka roka.

Autor: Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame