Popri cezhraničnej rieke Morava je čo obdivovať nielen z bicykla

Popri cezhraničnej rieke Morava je čo obdivovať nielen z bicykla

Otvorenie novovybudovaného cezhraničného mosta Vysomarch medzi Vysokou pri Morave a Marcheggom prinieslo pre peších, ale aj cyklistov možnosť navštíviť zaujímavé miesta aj na rakúskom brehu rieky Moravy. Jedným z cieľov nenáročných cyklovýletov môže byť Marchegg, kedysi kráľovské mesto s bohatou históriou a nevšednými okolnosťami svojho vzniku. Povedal Marcele Jedinákovej historik a kurátor historických zbierok Slovenského národného múzea Martin Besedič.

Popri cezhraničnej rieke Morava je čo obdivovať nielen z bicykla I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Často chodíme do prírody aj k rieke Morava, či už peši alebo na bicykloch, ale málokto pozná históriu týchto území, teda od Devína po Vysokú pri Morave. Okrem spomínaného viaduktu sa tu nachádzajú aj ďalšie významné technické pamiatky. Sú to objekty takzvaného ľahkého opevnenia alebo takzvanej Benešovej línie. Povedal Marcele Jedinákovej historik a kurátor historických zbierok Slovenského národného múzea Martin Besedič.

Popri cezhraničnej rieke Morava je čo obdivovať nielen z bicykla II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Už na starých vojenských mapách z 18., ale aj z 19. storočia nachádzame túto lokalitu označenú ako Hajpród. Súvisí to s tým, že v týchto oblastiach sa nachádzalo viacero brodov cez rieku Morava, kadiaľ sa dala prebrodiť zo Slovenskej na Rakúsku stranu.

Autorka: Marcela Jedináková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame