Na návšteve v archeoparku Cífer-Pác

Na návšteve v archeoparku Cífer-Pác

Významné archeologické nálezisko sa rozhodli v obci Cífer využiť aj v turistickom ruchu. V tamojšej časti Pác vybudovali archeopark, ktorý zaujímavou formou ukazuje, ako žili veľmoži v 4. storočí. S myšlienkou oživiť archeologické nálezisko prišla obec Cífer a prizvali si významného odborníka z Trnavskej univerzity, archeológa Vladimíra Varsika. Martin Jurčo sa s profesorom Vladimírom Varsikom prešiel po tomto archeoparku, najprv sa pristavili pri blízkom archeologickom nálezisku.

Na návšteve v Archeoparku Cífer-Pác I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Prechádzame sa po novom areáli arecheoparku v Páci, čo je miestna časť Cífera. Odborníci vytvorili pohľad do minulosti regiónu cez náznakovú rekonštrukciu rímsko-germánskeho osídlenia zo 4. storočia nášho letopočtu. Nájdete tam budovy vystavané v spomínanom štýle a rekonštruovanú budovu niekdajšieho mlyna, kde je múzeum i sála s možnosťou pozrieť si dokumentárny film o archeologickom nálezisku. Martin Jurčo sa po tomto archeoparku prešiel s profesorom Vladimírom Varsikom.

Na návšteve v Archeoparku Cífer-Pác II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na mieste vtedy pôsobili viacerí takíto remeselníci. Niektorých z nich nájdete počas víkendov v sezóne aj priamo v areáli archeoparku aj dnes. Archeopark s viacerými budovami a historickou expozíciou v mlyne nájdete v Cíferi, miestnej časti Pác, kde je aj vyhľadávané kúpalisko.

Autor: Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame