Kubranská kyselka

Kubranská kyselka

Trenčín to nie je len majestátny hrad či historické centrum s meštianskymi budovami. Krajské mesto ponúka aj viacero zaujímavých prírodných zákutí. Dnes spoločne spoznáme jednu mimoriadne populárnu lokalitu. Kubranskú kyselku dobre poznajú miestni, no zastavujú sa pri nej ľudia doslova z celého Slovenska. Barbora Jurenová ju navštívila spoločne s členom Klubu slovenských turistov Samuelom Valuchom.

Kubranská kyselka I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Trenčiansky okres je bohatý na minerálne a liečivé vody. Známe sú kúpele v Trenčianskych Tepliciach, ako aj mineralizované, väčšinou železité vody – kyselky. Pramene dostali svoj názov podľa toho, že obsahujú kysličník uhličitý, ktorý im dodáva typickú chuť. Ich pitie je na vlastné riziko, no miestni obyvatelia hovoria o ich vynikajúcich účinkoch na zdravie. Jedna z kyseliek sa nachádza aj v Kubrej, ktorá je časťou Trenčína. Barboru Jurenovú sprevádzal člen Klubu slovenských turistov Samuel Valuch.

Kubranská kyselka II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Kubranská kyselka je pod dohľadom trenčianskych hygienikov. Tí sledujú kvalitu vody aj v ďalších troch prameňoch - ide o kyselku v Chocholnej – Velčiciach, Kostolnej – Záriečí a v Trenčianskych Miticiach.

Autorka: Barbora Jurenová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame