Majú mladí ľudia záujem pracovať v zdravotníctve?

Majú mladí ľudia záujem pracovať v zdravotníctve?

Slovenské nemocnice dlhodobo zápasia s nedostatkom zdravotníckeho personálu. Časť mladých ľudí po dokončení štúdia odchádza do zahraničia, ďalší si zase zvolia inú životnú cestu. Ako sa ale na prácu v zdravotníctve pozerajú tí, ktorí sa rozhodli na Slovensku zostať? Čo ich najviac oslovuje? Barbora Jurenová sa pýtala študentov stredných a vysokých škôl.

I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Prilákať mladých zdravotníkov do slovenských nemocníc nie je jednoduché. Trenčianska Fakultná nemocnica sa ich preto rozhodla motivovať už počas štúdia. Pre budúce sestry a lekárov pripravila štipendijný program, ktorí ich má motivovať, aby po škole nedochádzali do zahraničia. Barbore Jurenovej prezradila viac vedúca odboru ľudských zdrojov Zdenka Baluchová.

II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Podľa štatistiky Národného centra zdravotníckych informácií pracovalo ku koncu roka 2022 v zdravotníctve pracovalo takmer 120-tisíc ľudí. Z toho bolo 74,2 percent zdravotníckych pracovníkov, pričom najväčší podiel tvorili sestry. Túto životnú dráhu si pred viac ako 30 rokmi vybrala aj Katarína Marková. Dnes pracuje ako vedúca sestra na klinike úrazovej chirurgie v trenčianskej Fakultnej nemocnici. Barbora Jurenová sa jej na úvod pýtala, či je aj po rokoch s výberom svojej profesie spokojná.

III. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Slovenským nemocniciam stále chýba odborný personál. Je to tak aj v prípade Fakultnej nemocnice v Trenčíne. Tá sa rozhodla prilákať mladých ľudí v rámci historicky prvého dňa otvorených dverí. Študentom stredných aj vysokých škôl  predstavila svoje kliniky a oddelenia a ukázala im, čo všetko zahŕňa práca v zdravotníctve. Pokračuje Barbora Jurenová.

IV. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Deň otvorených dverí plánuje trenčianska  nemocnica zopakovať, a to pravdepodobne už túto jeseň.

Autorka: Barbora Jurenová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame