Patríte medzi darcov krvi?

Patríte medzi darcov krvi?

Patríte medzi darcov krvi? a považujete darcovstvo krvi za dôležité? To je otázka na dnešné ráno. Zaoberať sa totiž budeme zaoberať krvou a jej darovaním, ktoré je jediným spôsobom, ako krv získať. Nijak sa totiž nedá vyrobiť a nedá sa ani ničím nahradiť. Práve preto je darcovstvo dôležité. Máte s ním skúsenosti alebo nad ním uvažujete? Píšte nám svoje názory a skúsenosti na náš facebook. Jana Obrancová sa pýtala aj priamo darcov.

I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Viete, ktorá tekutina na svete je najvzácnejšia? Ak myslíte na vodu, tak určite patrí na vrchné priečky rebríčka, ešte pred ňou je však naša krv. Nedá sa nijak vyrobiť ani nahradiť, preto sme pri jej potrebe odkázaní iba na darcov. Ako vnímate darcovstvo krvi a uvažujete nad ním? Na našom facebooku ste nám napísali. Darcovstvo je u nás dobrovoľné a je bez nároku na akúkoľvek odmenu, teda je nezištné. Prečo je to tak, to už Jane Obrancovej povedala Martina Frigová z Národnej transfúznej služby.

II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Darovanie krvi je u nás, ako aj v mnohých iných krajinách nezištné, bezplatné a dobrovoľné. Napriek tomu sa stále nájdu ľudia, ktorí sú ochotní krv darovať. Patríte alebo chceli by ste patriť medzi nich? A aký máte názor na darcovstvo? Na našom facebooku ste nám napísali. Krv je potrebná celoročne a v rôznych zdravotníckych zariadeniach. Jej zásoby monitoruje Národná transfúzna služba a stav zásob si vieme pozrieť aj na jej webovej stránke. To, čo znamená označenie, že stav je dostatočný, hraničný či nedostatočný, Jane Obrancovej vysvetlila lekárka NTS z Nových Zámkov Daniela Mészarošová.

III. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Darcovstvo krvi patrí k nezištným a bezodplatným spôsobom, ako niekomu druhému pomôcť. Krv je jediná tekutina, ktorú ľudstvo stále nevie vyrobiť, a teda sme odkázaní naozaj len na ochotu darcov. Mobilizovať sa ich snaží aj aktuálny ročník valentínskej kvapky krvi, ktorí sa začal vo februári na Valentína, ale pokračuje až do 13.marca. Viac už Jana Obrancová.

IV. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Krv je naozaj tekutina, ktorá je potrebná vždy a ktorá je nevyhnutná na záchranu životov – či už pacientov s vážnymi diagnózami, alebo ľudí po úrazoch a autonehodách – veď napokon, na ich mieste sa kedykoľvek môžeme ocitnúť aj my alebo naši blízki.

Autorka: Jana Obrancová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame