Vedeli by ste prenajať svoj byt aj človeku bez strechy nad hlavou?

Vedeli by ste prenajať svoj byt aj človeku bez strechy nad hlavou?

Zima sa pomaly končí a téma bezdomovectva, ktorá býva intenzívna práve v tomto období, prestane byť na pár mesiacov mediálne atraktívna. Problémy ľudí na ulici však trvajú počas celého roka.

A pokiaľ patríte k tým, ktorí si myslia, že zanedbaným ľuďom na lavičkách, často pod vplyvom netreba pomáhať, až 80percent ľudí bez strechy na hlavou je neviditeľných. Prechádzajú okolo vás denne a ani neviete, že im chýba to najpodstatnejšie, strecha nad hlavou. Podľa posledných štatistík je na Slovensku takýchto ľudí viac ako 70 tisíc.

Aj keď sa môže zdať, že vlastné bývanie by malo byť výsledkom ich snaženia ako sa dostať z ulice, platí to naopak, bývanie je prvou a základnou podmienkou návratu do bežného života.
Ako dokáže strecha nad hlavou všetko zmeniť povedali Tatiane Šuškovej Dominika Uhlaárová a Barbora Kitko z organizácie Depaul Slovensko.

I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hausing first, teda bývanie ako prvé, je myšlienka, ktorú po vzore úspešného fungovania zo zahraničia  podporujú samosprávy aj organizácie pracujúce s ľuďmi bez domova.
Na Slovensku sú to neziskové organizácie Depaul Slovensko, Proti prúdu, Vagus,  Odysseus, Návrat a ďalšie a v realizácii tejto myšlienky začínajú byť aktívnejšie aj samosprávy. Napríklad Hlavné mesto Bratislava v roku 2020 ako jedna z prvých samospráv na Slovensku spustila pilotný projekt ukončovania bezdomovectva prostredníctvom dostupného nájomného bývania a sociálnej podpory.

Nájomných bytov je však stále málo a občianske združenia pokračujú v projektoch komerčného prenajímania bytov od bežných ľudí. Tatiana Šušková oslovila jedného z ich obyvateľov.

II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ulica nie je domov, Hausing First, Integračný program a projekt bývanie a dalšie projekty zamerané na ukončovanie bezdomovectva vychádzajú z predpokladu, že jeho základom musí byť bývania ako prvé.

A pretože možnosti získavania nájomných bytov sú v mestách obmedzené, projekty občianskych združení pomáhajúcich ľuďom bez domova k návratu do bežného života, oslovujú ľudí ochotných prenajať síce komerčným prenájmom, ale za férovú cenu svoj vlastný byt. 

Dnes ráno sa vás pýtame či by ste boli ochotní prenajať váš byt človeku bez domova.
Luciu oslovila pred dvomi rokmi kampaň Ulica nie je domov a Tatiane Šuškovej povedala, že tento krok neoľutovala.

III. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Kde bývajú ľudia bez domova? Nie všetci prespávajú na lavičkách v mestách, to by lavičky celého Slovenska nestačili. Nezostať na ulici je základná motivácia mnohých z tisícov ľudí bez domova  ako sa opäť dostať k nejakému vlastnému bývaniu.

A organizácie pracujúce s ľuďmi bez domova vo svojich projektoch hľadajú nájomcov, ktorí sú ochotní za férovú cenu a daných podmienok prenajať svoj byt takémuto nájomcovi, pričom združenie ako sprostredkovateľ je zárukou pre nájomcu a rovnako aj pre nájomníka ako sprievodca na jeho spiatočnej  ceste do bežného života. Tatiana Šušková sa o neviditeľnom bezdomovectve a dôležitosti bývania zhovára s  zhovára s riaditeľkou občianskeho združenia Proti prúdu, vydavateľom pouličného časopisu Nota Bene Ninou Beňovou.

IV. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame