Myslíte pri nakupovaní ekologicky?

Myslíte pri nakupovaní ekologicky?

Ekológia sa často skloňuje aj v súvislosti s nakupovaním. Každý máme svoje návyky a obľúbené výrobky a zmeniť ich je náročné. Emócie sú pri rozhodovaní sa silnejšie ako potreba kúpiť nejaký výrobok a na jeho ekologický dopad si v obchode spomenieme sporadicky.
Aj preto sa vás dnes Marcela Jedináková pýta, či pri nakupovaní myslíte ekologicky.

I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Kampaň „klímaTYzuj sa“ nadväzuje na úspešnú kampaň Zatoč s odpadom a venuje sa problematike zmeny klímy a tomu ako zmena klímy súvisí s našim bežným dňom.
Marcele Jedinákovej o kampani povedala viac Špecialistka na enviromentálnu výchovu a vzdelávanie a koordinátorka kampane „KlímaTYzuj sa“ Veronika Páričková zo Slovenskej agentúry životného prostredia.

II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Témou tohto mesiaca v rámci kampane s názvom „klímaTYzuj sa“, je, „Nenakupujem do smetného koša“.

Téma nakupovania sa týka úplne všetkých a veľa o nej napovedajú aj aktuálne čísla, podľa údajov Štatistického úradu SR sme v roku 2022 na Slovensku vytvorili až 2,6 miliónov ton komunálneho odpadu. Je to priemerne 478 kg na osobu, čo predstavuje približne 1,3 kg odpadu na deň.

Marcele Jedinákovej o marcovej téme kampani povedala viac vedúca odboru enviromentálnej výchovy, vzdelávania a osvety Slovenskej agentúry životného prostredia Jana Bačkorová.

III. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Všetci nakupujeme podľa nejakých preferencií s ohľadom na cenu, zvyk, praktickosť a čas. Častokrát však pritom zabúdame na ekologický aspekt. Neuvedomujeme si, že nakupovanie negatívne prispieva ku zmene klímy a obsah našich nákupných košov sa neraz mení na obsah smetných košov. Zmeniť túto skutočnosť pomáha aj Kampaň „klímaTYzuj sa“. Najčastejšie nakupujeme potraviny, ktoré tvoria aj najväčší podiel odpadu v smetných košoch.

Pár nákupných stratégií, ako vedomejšie nakupovať, povedala Marcele Jedinákovej vedúca odboru enviromentálnej výchovy, vzdelávania a osvety Slovenskej agentúry životného prostredia Jana Bačkorová.

IV. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Kvalitu životného prostredia máme vo vlastných rukách aj my, spotrebitelia. Výrobcovia vyrábajú to, čo ľudia kupujú. Ak začneme odmietať jednorazové výrobky, neekologické obaly či nekvalitné produkty, nepriamo donútime výrobcov zmeniť ich modely výroby.

Autorka: Marcela Jedináková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame