Čo robíte s nepotrebnými vecami?

Čo robíte s nepotrebnými vecami?

V tejto chvíli vás zavedieme do Re-Use centra v Trnave. Poteší najmä tých, čo majú radi staré veci, alebo im často aj bolo ľúto, že mnohé použiteľné veci museli vyhodiť. Ako sa hovorí, byt nie je nafukovací. Niekedy sa nám doň všetko nepomestí. A preto vzniklo takéto centrum.

Martin Jurčo do takéhoto centra na Bottovej ulici v Trnave zašiel. Oslovil pracovníčku Janu Kováčovú.

Čo robíte s nepotrebnými vecami? I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V dnešnej téme sa pýtame aj vás, čo robíte s nepotrebnými vecami. Či ich vyhadzujete, alebo predávate či posúvate niekde ďalej. My teraz zájdeme do Brna, kde rovnako vznikol zberný projekt RE-Use centra.

Funguje ako sociálny podnik, dáva prácu desiatim hendikepovaným ľuďom. Náš kolega z Českého rozhlasu Brno Tomáš Kremr sa dozvedel, že takéto centrum vzniklo v roku 2015. Protiatómový kryt chceli zariadiť dobovým vybavením. Obyvatelia im priniesli toľko vecí, že vzniklo takéto centrum. Je trochu iné ako tie naše, bratislavské alebo trnavské. Pokračuje Tomáš Kremr.

Čo robíte s nepotrebnými vecami? II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V dnešnej téme hovoríme o veciach, ktoré má každý doma. Sú to neraz veci, ktoré nahradili novšie výrobky, inokedy ide o nechcené darčeky, veci, ktoré sú síce použiteľné, no v domácnosti zavadzajú. Napríklad také poháre alebo taniere. Máme ich veľa, no mohli by poslúžiť študentom na internáte. A na to sú tzv. re-Use centrá, prevádzky Kolo alebo prevádzky, kam môžeme zaniesť nepotrebné ale použiteľné veci. Máte aj vy s nimi nejaké skúsenosti? Radšej nepotrebne veci darujete či predáte?

Martinovi Jurčovi povedala viac manažérka cirkulárnej ekonomiky spoločnosti OLO Martina Čechová aj o tom, kedy takéto ich prevádzky Kolo vznikli.

Čo robíte s nepotrebnými vecami? III. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Skúste sa prejsť po svojom byte alebo dome - prípadne zájdite do pivnice a vytipujte si predmety, ktoré ste nepoužívali niekoľko rokov. Isto by to bola celá hŕba. Mnohé staré hračky, knihy, náhradné vybavenie kuchyne, sezónne predmety a podobne. Niektoré nám zavadzajú a nezbavíme sa ich len preto, že nám je ľúto ich zahodiť. No v posledných rokoch sa objavili Re-Use centrá, prevádzky Kolo či oddelenia v zberných dvoroch, ktoré prijímajú použiteľné veci a môžu poslúžiť ďalším. Pozitívne skúsenosti s prevádzkou takéhoto centra má bratislavská spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu. Martinovi Jurčovi povedala viac manažérka komunikácie spoločnosti Zuzana Balková.

Čo robíte s nepotrebnými vecami? IV. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu prevádzkuje veľké stredisko Kolo na Pestovateľskej ulici. No postupne zbiera predmety do ďalších prevádzok, napríklad v Karlovej Vsi.

Autor: Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame