Vedeli by ste poskytnúť prvú pomoc?

Vedeli by ste poskytnúť prvú pomoc?

Poskytnutie prvej pomoci je morálnou povinnosťou každého z nás. Podľa odhadov záchranárov vie však účinne prvú pomoc poskytnúť len 5 percent Slovákov. Tí, ktorí ju vedia poskytnúť, sa však často v danej situácii obávajú toho, aby to urobili správne. Vedeli by ste poskytnúť prvú pomoc alebo boli ste už niekedy v situácii, keď ste to museli urobiť? Pýtala sa Dajana Hanesová.

Vedeli by ste poskytnúť prvú pomoc? I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Prvá pomoc podaná včas a správne zachráni nejeden ľudský život a stabilizuje zdravotný stav do príchodu lekárskej či záchrannej služby. Vieme však dosť o prvej pomoci? Poznajú ľudia jej správne postupy, napríklad umelé dýchanie, masáž srdca a ich pomer? Dajana Hanesová sa pýtala certifikovanej inštruktorky prvej pomoci Andrei Januščákovej.

Vedeli by ste poskytnúť prvú pomoc? II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Závisí poskytnutie prvej pomoci aj od toho, či danú osobu poznáme alebo nie? Dôležité je uvedomiť si aj to, že je potrebné v prvom  rade myslieť na vlastnú bezpečnosť, zachovať chladnú hlavu a nepanikáriť.

Vedeli by ste poskytnúť prvú pomoc? III. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nikto z nás nevie, kedy bude stáť zoči voči kritickej situácii, v ktorej bude každá sekunda dôležitá. V prípade, že si nie sme istí poskytnutím prvej pomoci, na linke by nám vždy mal poradiť dispečer. A to v situácii, ako správne postupovať až do príchodu sanitky. Nie je však na škodu absolvovať aj kurz prvej pomoci. Viac pripravila Dajana Hanesová, najprv bola zvedavá, či ľudia vôbec vedia prvú pomoc poskytnúť.

Vedeli by ste poskytnúť prvú pomoc? IV. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V prípade, že sa stanete účastníkom dopravnej nehody a z miesta ujdete bez poskytnutia prvej pomoci, bez ohľadu na to, ako sú zranenia závažné, môžete sa dopustiť i trestného činu.

Autorka: Dajana Hanesová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame