Dávate si kontrolovať vodu zo studne?

Dávate si kontrolovať vodu zo studne?

V piatok sme oslávili Svetový deň vody a podľa prieskumov až jedna štvrtina  vlastníkov studní na Slovensku nemá žiadnu informáciu o kvalite vody v studni. A keďže sa začína aj záhradkárska sezóna a mnohí práve vodu zo studne využívajú na polievanie záhrad, Marcela Jedináková sa vás pýtala, či si dávate kontrolovať kvalitu vody vo vašej studni.

I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ľudia v obciach, ktorí nie sú pripojení na verejnú kanalizáciu, často budujú žumpy, ktoré majú aj takzvané trativody. Tie môžu mať vplyv aj na kvalitu podzemnej vody, ktorú používajú pre svoje domácnosti vlastníci studní. Preto sa pre posúdenie vhodnosti vody zo studne na pitné účely odporúča vykonať rozbor vody aspoň v minimálnom rozsahu. Čo to znamená, objasnil Marcele Jedinákovej vedúci laboratória Bratislavskej vodárenskej spoločnosti Marián Studenič.

II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Najčastejším problémom domových studní u nás sú nadlimitné koncentrácie dusičnanov a dusitanov. A keďže pitná voda nesmie obsahovať patogénne a  podmienene patogénne mikroorganizmy, voda zo studne s nevyhovujúcou mikrobiologickou a  biologickou kvalitou môže spôsobiť predovšetkým črevné a hnačkové ochorenia. Používanie mikrobiologicky kontaminovanej vody je rizikom nielen na pitie, ale i na iné domáce účely, pretože nákazy sa môžu prenášať aj prostredníctvom vodou znečistených potravín, rúk, kuchynských nástrojov a podobne. Pri sprchovaní môžu baktérie a  vírusy preniknúť do organizmu človeka cez sliznice alebo poranenia, čo môže viesť k zápalom.

Či je voda v rizikových oblastiach, kde sa nachádzajú skládky odpadov, vhodná aj na polievanie, sa Marcela Jedináková opýtala vedúceho laboratória Bratislavskej vodárenskej spoločnosti Mariána Studeniča.

III. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Studničná voda obsahuje okrem dusičnanov a dusitanov aj ďalšie nežiaduce a patogénne látky, o ktorých by sme mali vedieť v prípade, že vodu používame napríklad na polievanie záhrad alebo na umývanie. Ktoré ukazovatele by sme si mali najviac všímať, povedal Marcele Jedinákovej vedúci laboratória Bratislavskej vodárenskej spoločnosti Marián Studenič.

IV. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V prípade studničnej vody sa odporúča dať vodu vyšetriť aspoň raz ročne. Pri verejnom zásobovaní kontrola kvality prebieha podľa programu prevádzkovej kontroly, ktorý každoročne schvaľuje príslušný regionálny úrady verejného zdravotníctva, ale pri vlastnej studni je to Vaša voľba.

Autorka: Marcela Jedináková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame