Máte radi medvedí cesnak?

Máte radi medvedí cesnak?

Aj takto skoro ráno si istotne mnohí z vás chystajú raňajky či desiatu do práce alebo do školy, a súčasťou je možno aj nátierka z medvedieho cesnaku. Práve o ňom sa budeme dnes ráno rozprávať. Máte ho radi a ako ho najčastejšie v kuchyni používate? Máte tip, kam ho chodíte zbierať? Sú totiž aj lokality, kde je to zakázané. Píšte nám na náš facebook, Jana Obrancová sa pýtala v uliciach.

I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Medvedí cesnak sa dá spracovať na rôzne spôsoby. Aktuálne je naozaj vrchol jeho rastu v prírode. Nájsť ho možno v blízkosti lesov, ale tiež v hájoch či v parkoch. Trendom v kuchyni sa stal najmä v posledných rokoch. Obsahuje veľa vitamínov a na rozdiel od klasického cesnaku nezanecháva za sebou arómu. Používate ho aj vy v kuchyni a ako najčastejšie: Kde ste si ho boli nazbierať? Na našom facebooku ste nám napísali. Medvedí cesnak rastie na mnohých miestach na Slovensku, nie všade je ho však vhodné zbierať. Jane Obrancovej podrobnosti prezradil ochranár Viktor Mlynek zo Správy chránenej krajinnej oblasti Ponitrie.

II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nátierky, polievky či šaláty aj to sú typy, kde sa dá využiť medvedí cesnak. Ide o rastlinu, ktorá sa v našej prírode vyskytuje pomerne často a neobľubujú ho len medvede, po ktorých dostal názov, ale aj ľudia. Používate ho v kuchyni aj vy? Pestujete ho v záhradke, alebo naň chodíte do prírody? Na našom facebooku ste nám napísali. Hoci je lokalít s medvedím cesnakom naozaj pomerne dosť, nie všade je správne ho zbierať. Od tretieho stupňa ochrany je to totiž zakázané. Práve tento stupeň platí aj v parku pri kaštieli v obci Nová Ves nad Žitavou, kde je cesnaku naozaj veľa, a ako prezradila Jane Obrancovej starostka Mária Korčoková, sú s tým spojené viaceré problémy.

III. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Jar je časom dozrievania medvedieho cesnaku. Natrafiť naň možno na mnohých miestach v prírode, nie všade je však dovolené ho zberať. Napriek tomu ľudia často tento zákaz porušujú, za čo im môže hroziť aj pokuta. Na druhej strane ak cesnak nepoznáme, hrozí nám aj riziko otravy, ak si ho v prírode pomýlime. Viac už Jana Obrancová.

IV. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Medvedí cesnak, na rozdiel od konvalinky, je zdraviu prospešný – len ich naozaj treba vedieť odlíšiť. Dbať treba aj na to, aby sme ho nezbierali v lokalite s vyšším stupňom ochrany.

Autorka: Jana Obrancová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame