Čo z rómskej kultúry vám je blízke alebo známe?

Čo z rómskej kultúry vám je blízke alebo známe?

Pripomeňme si. 8. apríla 1971, teda presne pred 53 rokmi, sa v anglickom Orpingtone stretli zástupcovia Rómov z rôznych krajín sveta na dôležitom kongrese. Spoločne sa dohodli na rómskej zástave aj hymne. Medzinárodný deň Rómov nie je len príležitosťou na oslavu rómskej kultúry, histórie a tradícií, ale pripomína nám aj snahu Rómov o svoje sebaurčenie. Vás sa pýtame, čo z rómskej kultúry vám je známe a blízke. Michala Hercega zase zaujímalo, akú pomoc môžu Rómovia nájsť v komunitných centrách. Jedno funguje aj na Ladislavovom dvore, niekoľko kilometrov od mesta Levice. O začiatkoch fungovania centra hovorí Marianna Palkovičová.

I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes si pripomíname medzinárodný deň Rómov. Ich pravlasťou je India, ale svoj domov našli na rôznych miestach sveta. Na Slovensku ovplyvnili pracovné postupy vo viacerých remeslách a viditeľnú stopu zanechávajú aj v hudbe. Jeden z pozitívnych stereotypov hovorí, že čo Róm, to muzikant. Michal Herceg navštívil základnú umeleckú školu v Seredi, kde sa porozprával najprv s učiteľom talentovaného žiaka Sebastiána, Adriánom Lukácsom.

II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes už vieme, že Rómovia sú samostatnou národnostnou menšinou, so svojím jazykom a kultúrou. Ako však pri mikrofóne Michala Hercega pripomenula Ľubomíra Bečarovičová z mestského úradu v Hlohovci, v minulosti nám to také jasné nebolo.

III. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Možno ste už zaznamenali, že ôsmy apríl je medzinárodným dňom Rómov. S tým súvisela aj naša ranná téma a otázka pre vás, čo z rómskej kultúry či tradícií je vám blízke. Pokračuje Michal Herceg.

IV. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autor: Michal Herceg

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame