Je náročné nájsť na Slovensku prácu?

Je náročné nájsť na Slovensku prácu?

Až na výnimky prácu potrebuje každý z nás. Na jednej strane nám vypĺňa čas, prináša pocit, že sme pre spoločnosť potrební, na druhej strane samozrejme prináša aj finančný príjem, ktorý všetci potrebujeme. Je podľa vás v dnešnej dobe ľahké nájsť si prácu? A prípadne na čo pri tom prihliadate? Píšte nám na náš facebook, Jana Obrancová sa pýtala v uliciach.

I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hľadanie práce, najmä vysnenej a plne vyhovujúcej aj pracovným časom či finančnými podmienkami, môže byť pomerne ťažké. Nie každý si vie nájsť prácu, ktorá mu vyhovuje, mnoho ľudí pracuje len preto, aby malo finančný príjem a práca ich nenapĺňa. Aj s takýmito problémami bojujú aj Slováci. Na Slovensku máme vyše 170 tisíc uchádzačov o zamestnanie. Ako ich zamestnávanie a aj zapĺňanie voľných pracovných miest podporuje aj ministerstvo práce, vysvetlila Jane Obrancovej hovorkyňa rezortu Natália Jáchym Holubová.

II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nízka miera nezamestnanosti a veľa pracovných ponúk ešte neznamená, že hľadanie práce je pre každého z nás jednoduché. Na Slovensku máme tisíce uchádzačov o zamestnanie, ale aj tisíce pracovných ponúk, ktoré paradoxne firmy nevedia v niektorých oblastiach dlhodobo obsadiť. Je podľa vás ľahké nájsť si v dnešnej dobe prácu? Skúsenosti s hľadaním a výberom práce sú naozaj rôzne, Jana Obrancová sa na názor opýtala aj Kataríny Tešla, ktorá zastupuje organizátorov veľtrhov práce Kariéra Expo.

III. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nezamestnanosť na Slovensku sa pohybuje na úrovni okolo šiestich percent, najvyššia je na východe krajiny, na západe krajiny dosahuje najnižšie čísla, v Bratislavskom kraji pod 3 a v ostatných krajoch na západe pod 4 percentá. Na západe úrady tiež evidujú najmenej uchádzačov o zamestnanie, naproti tomu sem prichádza najviac pracovných ponúk. Zdalo by sa teda, že hľadanie práce pre ľudí, ako aj zamestnancov pre firmy, môže ísť hladko. Viac už Jana Obrancová.

IV. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nájsť zamestnancov pre spoločnosti pôsobiace u nás je čoraz ťažšie, aj preto využívajú aj zahraničné pracovné sily, čo však koriguje zákon. Na druhej strane máme na Slovensku stále ľudí, ktorí prácu hľadajú, podľa posledných štatistík ich je celkovo viac ako 170 tisíc.

Autorka: Jana Obrancová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame