Cvičíme a pohybujeme sa dostatočne?

Cvičíme a pohybujeme sa dostatočne?

Nielen odborníci konštatujú, že sa všeobecne málo hýbeme. Je to dané aj tým, že oveľa viac používame auto. Neraz aj časť cesty, ktorú by sme inak prešli pešo, nahrádzame dopravou. Iní z nás sa snažia pohybovať alebo sa venovať aj fyzickej práci, ale to neraz nestačí. Odborníci konštatujú, že nerovnomerne zaťažovať telo pri cvičení alebo práci je rovnako nedobré, ako sa nehýbať.

Ako sa na túto tému pozerajú niektorí z vás, ktorí sa rozhodli sa správne hýbať? Pýtal sa Martin Jurčo frekventantov pohybových kurzov v telocvični v Trnave.

I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes sa rozprávame o cvičení a pýtame sa aj vás, či cvičíte. Hovorí sa, že pohyb je základom života. V posledných desaťročiach sa mu však vo všeobecnosti venujeme čoraz menej, a to v každom veku, od detí na telesnej výchove, cez zaneprázdnených rodičov až po seniorov. Aj keď si neraz povieme, že sme pracovali v záhrade, nesprávny alebo jednostranný pohyb nám môže aj uškodiť. Martinovi Jurčovi to potvrdil fyzioterapeut a ortopéd Tomáš Priehoda z Vigeo centra v Trnave.

II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes hovoríme o pohybe a pýtame sa vás, či si myslíte, že sa hýbete dostatočne. Aj vy sa venujete rannému cvičeniu, prípadne nejakému športu? Máte nejaký svoj denný pohybový limit? Aj vy sa po pravidelnom cvičení cítite lepšie? Napíšte nám svoje skúsenosti. Prípadne aj to, či ste už skúsili ísť do pohybového centra alebo ste vyskúšali nejaké zostavy na cvičenie.

Rady odborníkov na cvičenie rozhodne neplatia len pre tých, čo chcú mať správne vyformovanú postavu. Dôležité je, aby sme sa aj cítili lepšie. Martinovi Jurčovi to potvrdil fyzioterapeut Jakub Igaz z pohybového centra Rozhýb to z Bánoviec nad Bebravou.

III. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Základným atribútom života je pohyb. Aj preto by sme v každom veku mali myslieť na to, aby sme sa dostatočne pohybovali. Už len chôdza je dôležitá pre pohyb vnútorných orgánov i trávenie. Pohybom si stimulujeme aj krvný obeh. Aj preto odborníci pripomínajú, že pohybovať sa a cvičiť je dôležité.

Rovnako dôležité je vyvarovať sa jednostrannému pohybu, napríklad pri fyzickej práci by sme si skôr uškodili. Hovorili sme o tom aj v dnešnej téme. Aké sú základné rady pre správne cvičenie a správny pohyb? Martinovi Jurčovi to potvrdil fyzioterapeut a ortopéd Tomáš Priehoda z Vigeo centra v Trnave.

IV. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Aj keď sa konštatuje, že sa hýbeme málo, v mestách ako huby po daždi vznikli rôzne cvičebne alebo pohybové centrá. A nie sú len pre mladých, rovnako pracujú aj so strednou a staršou generáciou. Dnes takto chodia cvičiť celé kolektívy seniorov či ľudí pracujúcich v administratíve.

Autor: Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame