Viete prijať pochvalu?

Viete prijať pochvalu?

Rád ju má každý a trochou preháňania by sme mohli povedať, že kto teraz povie nie, tak klame. Koho by nepotešilo, keď nás niekto za niečo pochváli, že dobre vyzeráme, že sme trochu schudli, že nové šaty nám padnú ako uliate, že sme spravili kus dobrej práce, že záhradka pred domom, o ktorú sa staráme je tento rok naozaj krásna.
 
Otázkou však je, či vieme tieto pochvaly a komplimenty prijímať a či nás dobrý pocit z nich posunie aspoň v daný deň trochu ďalej. Na túto tému sa zamyslela aj Tatiana Šušková.

I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Navodzuje príjemnú atmosféru, poteší aj povzbudí. Aj keď to s kladnými hodnoteniami, oceneniami a komplimentami netreba v komunikácii preháňať, najmä ak nie sú úplne úprimné, chváliť druhých, ale aj byť sám chválený je rozhodne pre všetkých motivačným faktorom a podporou nášho sebavedomia.

O efekte pochvaly sa dnes hovorí najmä v oblasti výchovy - v zmysle, že má na deti oveľa väčší účinok ako pokarhanie. Odráža sa to potom možno na tom, že deti sú chválené až príliš, pochvala je pre ne prirodzená a očakávajú ju aj vo chvíľach, keď ju netreba. Tatianu Šuškovú zaujímalo ako sú na tom s prijímaním pochvál ich rodičia a starí rodičia.

II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pochvala je jeden z najsilnejších motivačných faktorov. Platí to doma, v partnerstve, v zamestnaní, v škole, v športe a vo vzťahoch vôbec. Preháňať by sa to s ňou nemalo, aby nestratila na svojej hodnote. Ale ak si ju niekto zaslúži, prečo mu ju nedopriať? Majú ich dosť Lucia a Veronika, ktoré Tatiana Šušková oslovila na ulici v Senci.

III. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Prečo nevieme bez výhrad prijať úprimnú, alebo len tak spontánne vyslovenú  pochvalu? Prečo prijímame pochvaly druhých s obozretnosťou alebo podozrievavosťou, že to vlastne nie je pravda? Dešnú tému uzatvára Tatiana Šušková so psychológom Martinom Milerom.

IV. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Z jednej dobrej pochvaly viem vyžiť dva mesiace - povedal Mark Twain. Tak sa okolo seba poobzerajte a spravte dobú náladu príbuznému, kolegovi, susedovi nielen dnes, ale na dlhšiu dobu. Určite sa vám to vráti v podobe pravdivejších a úprimnejších vzťahov.

Autorka: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame