Prekáža vám reklamný smog?

Prekáža vám reklamný smog?

Historické centrá miest lákajú turistov svojou jedinečnou atmosférou. To, čo ju ale vie pokaziť, je reklamný smog – príliš veľké pútače na chodníkoch, prezdobené výklady aj výrazné názvy prevádzok. Ako je to vo vašom okresnom meste? Nájde sa tam veľa zbytočnej reklamy? Barbore Jurenovej odborníčka na verejný priestor Lívia Gažová prezradila, aká je situácia na Slovensku aj v zahraničných metropolách.

I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Viaceré mestá a obce sa snažia eliminovať na svojom území reklamný smog. Ide najmä o billboardy, ktoré lemujú hlavné cestné ťahy, no problémom sú aj pútače či výklady v historických centrách. Barbora Jurenová zisťovala, aká je situácia v Trenčíne. Oslovila viceprimátora mesta Patrika Žáka.

II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Veľa nápisov, výrazné farby či preplnené výklady – aj takýmto spôsobom sa prezentujú niektoré prevádzky v centrách historických centrách. No zaujať zákazníka sa dá aj inak. Barbora Jurenová navštívila rodinný obchod v centre Trenčína, kde sa stretla s jeho spolumajiteľkou Žofiou Žatkovou. Práve ich výklad zhodnotili odborníci z vizuálneho hľadiska ako ukážkový.

III. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V Trenčíne sa snažia bojovať s reklamným smogom. V meste aktuálne na to majú aj manuál. Prevádzkam ukazuje cestu, ako sa môžu zviditeľniť decentne a vkusne. Obsahuje konkrétne nápady a odporúčania, ako zaujať, no zároveň nezahltiť verejný priestor. Téme sa podrobnejšie venovala Barbora Jurenová.

IV. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Najbližšie stretnutie tejto medzinárodnej siete bude v júni tohto roka práve v Trenčíne.

Autorka: Barbora Jurenová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame