Zaspievate si niekedy len tak?

Zaspievate si niekedy len tak?

Prečo si ľudia dnes spievajú len v sprche alebo na spoločenských udalostiach? Aj keď sme poznali spev odjakživa, spievalo sa pri práci, doma na skrátenie dlhých večerov alebo deťom na dobrú noc, dnes človek pospevujúci si len tak na ulici je považovaný skôr za čudáka. Ak samozrejme nejde o pouličnú „umeleckú“ produkciu.

Zaspievate si niekedy len tak? O tom, že spev je nielen vhodným odreagovaním sa, ale aj napĺňajúcim koníčkom budeme dnes hovoriť v téme rána a už v týchto chvíľach nás rozospieva Tatiana Šušková, ktorá zisťovala či si len tak zaspievate alebo nie.

I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Spieva si v kultovej piesni Zvonky štěstí s Karlom Gottom ešte malá Darina Rolincová. A jej partner v songu dodáva - Zpívání je to co máme společné. To je pravda, ale pravdou je aj to, že si dnes len tak spievame pomenej. Pre Alenku, ktorú oslovila Tatiana Šušková to však vôbec neplatí.

II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Či spievate ako Pavarotti, alebo ako rozvŕzgané dvere, spev má pozitívne účinky na našu psychiku a zdravie v oboch prípadoch. Už aj vedecké výskumy potvrdili, že spievanie zmierňuje stres, stimuluje imunitu, zlepšuje funkciu pľúc a hlasiviek, pomáha pri smútku, zvyšuje kognitívne schopnosti v seniorskom veku a rozhodne zlepšuje duševné zdravie a náladu.

Podľa týchto atribútov je pani Ľuba, ktorú oslovila Tatiana Šušková zdravá ako ryba, aj keď spev objavila až v neskoršom veku.

III. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zaspievate si s chuťou pri akejkoľvek príležitosti alebo ste skôr typ, ktorý neotvorí ústa ani pri narodeninovej pesničke najbližším? V tom druhom prípade sa oberáte o ľahko získané, ale veľké benefity pre svoje zdravie a psychiku. Prečo si dnes ľudia menej spievajú? Tatiana Šušková hľadala odpovede u členov Speváckeho zboru Technik STU Denisa a Kristíny.

IV. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame