Fascinujú vás objavy archeológov?

Fascinujú vás objavy archeológov?

Egypt, Sýria či Irán patria medzi známe archeologické náleziská. No zaujímavé miesta, ktoré ukrývajú časť histórie, by sme našli aj na Slovensku. Svoje o tom vie Tomáš Michalík, ktorý archeológiu vyštudoval a dnes sa pôsobí aj ako znalec v tomto odvetví. Barboru Jurenovú zaujímalo, ako on vníma našu krajinu a prečo sa odborníkom oplatí kopať aj na Slovensku.

I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Svoj život zasvätili skúmaniu histórie. Reč je o archeológoch, ktorých neúnavná práca postupne odkrýva jednotlivé vrstvy minulosti. Niektoré objavy dodnes fascinujú verejnosť ako napríklad nález Tutanchamónovej hrobky či bájnej Tróje. Daniela Nipčová z Krajského pamiatkového úradu v Trenčíne sa archeológii venuje profesionálne. Barbora Jurenová sa jej pýtala, prečo sa rozhodla ísť práve touto cestou.

II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Črepy, kosti mamutov, ale aj základy už zaniknutých stavieb - to všetko dokáže odhaliť archeológia. Táto práca si vyžaduje rozsiahle vedomosti, ktoré pomáhajú odborníkom orientovať sa v jednotlivých historických vrstvách. Archeológ Juraj Malec má za sebou množstvo hodín strávených priamo v teréne. Hovorí, že kope dovtedy, kým na niečo nerazí. Barbora Jurenová zisťovala, čo všetko sa mu podarilo počas výkopov objaviť.

III. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Čo všetko sa ukrýva pod ulicami, námestiami či poľami? Práve to zisťujú archeológia. Na Slovensku sa im podarilo viacero vzácnych objavov. Najnovšie odhalili v centre Trenčína klenby podzemných chodieb, zvyšky hradieb i náznaky tzv. barbakánu.  Aktuálne svoje nálezy skúmajú. Ich práce sú pritom len na začiatku. Barbora Jurenová najskôr oslovila vedúceho archeologického výskumu Drahoslava Hulínka.

IV. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Archeológia tak majú v Trenčíne pred sebou ešte množstvo práce. Momentálne ide o najväčší archeologický výskum na Slovensku, ktorý súvisí s obdobím od 14. do 19. storočia.

Autorka: Barbora Jurenová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame