Ste v lete ako ryba vo vode? Plávate radi?

Ste v lete ako ryba vo vode? Plávate radi?

Kúpaliská, more, jazerá, vodné nádrže sú počas leta plné kúpajúcich sa ľudí a plávanie je rekreačná aktivita, ktorú vykonávame najmä v tomto ročnom období. Plávať sa však dá počas celého roka, ide o pohyb, ktorý je prístupný každému a každému prináša mnohé zdravotné a psychické benefity. Či radi plávate zisťovala Tatiana Šušková.

I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Odborný asistent Matúš Putala z Fakulty telesnej výchovy a športu UK v Bratislave, je od siedmych rokov až dodnes je aktívnym plavcom, 16 rokov trénerom a 14 rokov pôsobí ako odborný asistent na Fakulte telesnej výchovy a športu na Katedre športov v prírode a plávania. Tatianu Šuškovú zaujímalo, či dokáže zrátať koľko hodín zo svojho života prežil vo vode.

II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Plávanie prináša nielen zábavu, ale aj množstvo zdravotných výhod ako zostať fit. V jeho prospech hovorí fakt, že pri ňom zapojíte veľké množstvo svalov. Okrem toho je vhodné takmer pre každého, bez ohľadu na telesnú hmotnosť. Rolu pri plávaní nezohráva ani vek či fyzická kondícia. Môžu sa mu venovať aj ľudia, ktorých trápia bolesti pohybového aparátu a kvôli nim nemôžu napríklad behať. Je však potrebné myslieť na dodržiavanie správnej techniky, aby sme si pri tejto pohybovej aktivite skôr neublížili. Ako hodnotí plávanie rekreačných plavcov Matúš Putala?

III. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Plavec je ten, kto dokáže zaplávať 200 metrov a ovláda dva plavecké spôsoby. K tejto definícii plavca pridal Martin Putala z Katedry športov v prírode a plávania na Fakulte telesnej výchovy a športu UK v Bratislave v rozhovore s Tatianou Šuškovu ešte jedno kritérium.

IV. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Plávanie jednoznačne zlepšuje fyzickú kondíciu, ale rôzne vedecké štúdie dokázali aj to, že je dobré proti depresii, znižuje pocity únavy a zlepšuje náladu či subjektívne pocity pohody.

Autorka: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame