Súhlasíte s daňou zo sladených nápojov?

Súhlasíte s daňou zo sladených nápojov?

V horúčavách, ktoré na Slovensku pretrvávajú, je istotne nevyhnutný dobrý a správny pitný režim. Jeho súčasťou by mala byť najmä voda. Faktom však je, že mnohí z nás siahajú aj po iných nápojoch, rôznych kolových či ovocných malinovkách, energetických nápojoch či šumienkach a sirupoch. Práve tieto nápoje by mali byť po novom zaťažené novou daňou zo sladených nealkoholických nápojoch. Tá mala pôvodne postihnúť všetky sladené nealko nápoje, vrátane napríklad mliečnych či nápojov pre športovcov, neskôr ministerstvo financií svoj návrh upravilo. Tak či tak sa ale väčšina dosladzovaných nápojov zrejme od nového roka zdaní vyššou daňou. Pijete takýchto nápojov veľa? Čo hovoríte na to, že ich štát chce extra zdaniť?

I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Malinovka, nealkoholické ochutené pivo, kolové nápoje či šumienky aj to sú nápoje, po ktorých siahame nielen teraz počas horúceho leta, ale mnohí celoročne. Práve na nápoje, ktoré obsahujú či už cukor, alebo aj alternatívne sladidlá, plánuje štát zaviesť od budúceho roka novú daň. Pijete veľa sladených nápojov? Čo hovoríte na nápad zdaniť tieto nápoje? Daň zo sladených nápojov navrhlo zaviesť ministerstvo financií. Sadzby budú jednotné a nebudú rozlišovať, či ide o nápoj sladený cukrom, alebo iným, zdravším sladidlom. Viac Jane Obrancovej vysvetlil hovorca rezortu Pavol Kirinovič.

II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Sladené nealkoholické nápoje zrejme od nového roka zdražejú. Štát na ne plánuje zaviesť novú daň, ktorá ma pomôcť aj v konsolidácii deficitu verejných financií. Čo hovoríte na zavedenie takejto dane? Pijete veľa sladených nápojov a teda dotkne sa vás nové zdanenie, ak ho štát napokon schváli? Názory na sladené nápoje ako aj na dane sú rôzne. Potravinári v tom však majú jasno – plány štátu kritizujú. Viac Jane Obrancovej prezradil predseda Únie potravinárov Slovenska Daniel Molnár.

III. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Už od budúceho roka by na Slovensku mala fungovať nová daň a to daň zo sladených nealkoholických nápojov. Štát ju plánuje zaviesť zákonom, ktorý by mal parlament schváliť na jeseň. Zdaniť sa majú všetky nápoje obsahujúce cukor aj alternatívne sladidlá, či už pôjde o nealkoholické malinovky, pivá a radlery, šumienky či sirupy. Viac zistila Jana Obrancová.

IV. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Aký efekt prinesie daň zo sladených nápojov sa uvidí až na budúci rok, štát ju totiž plánuje zaviesť od januára. Zatiaľ je návrh len v parlamente a prešiel len prvým čítaním, hoci na jeseň sa všeobecne očakáva jeho úplné schválenie.

Autorka: Jana Obrancová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame