Myslíte si, že lokálne potraviny sú pre naše zdravie prospešnejšie?

Myslíte si, že lokálne potraviny sú pre naše zdravie prospešnejšie?

Jesenné stoly dokážu byť vďaka dobrej úrode neuveriteľne pestré a bohaté. Stačí len naša kulinárska fantázia. Niekedy stačí len zájsť na trh a nakúpiť jedným ťahom všetko čo potrebujete zeleninu, ovocie, orechy, mliečne výrobky, domáci chlieb, tak ako to robí Tatiana Šušková na známom bratislavskom trhu na Žilinskej ulici, rovno za našou rozhlasovou budovou.

I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes si môžeme pohodlne dopriať akékoľvek ovocie a zeleninu bez ohľadu na ročné obdobie, či krajinu pôvodu. Jahody alebo čučoriedky na pultoch obchodov v zimných mesiacoch nie sú ničím zvláštnym. Napriek tomu mnoho ľudí dáva po celý rok prednosť tomu čo rastie alebo bolo vyrobené tu a teraz, teda lokálnym a sezónnym produktom. Pridanou hodnotou je ak pochádzajú z našej záhrady, kde na sto percent vieme, čo jeme. Tatianu Šuškovú zaujímalo aká bola tento rok úroda v záhradkách v Cíferi, kde sa v Slovenskom zväze záhradkárov združuje 62 členov. Predseda miestnej organizácie Peter Krajčovič.

II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Jedálne lístky mnohých slovenských reštaurácií dnes už stavajú na čerstvých a lokálnych surovinách. Mäso z farmy v našom regióne, syry z blízkeho salaša, zelenina od susedov, bylinky z našej záhrady.

A tak často nájdeme úžasné gastronomické koncepty aj na miestach, kde by sme ich nečakali v malých obciach, v zrekonštruovaných kaštieľoch, sýpkach. Miestni šéfkuchári veria, že jedlo by malo vystihovať svoj pôvod, pôdu, podnebie, región a ľudí, ktorí ho pestujú, chovajú a pripravujú. Patrí k nim aj šéfkuchár Martin Novák, ktorý Tatiane Šuškovej povedal.

III. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Lokálne a sezónne potraviny sú pre nás prirodzenou stravou a naše telá sú dlhou genézou na ne navyknuté. A pokiaľ ide o slovenskú špajzu, je na suroviny podporujúce zdravie naozaj bohatá. Tatiana Šušková sa o tom porozprávala s doktorom Borisom Bajerom.

IV. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Je teda jedno kde kupujeme, dôležité je čo kupujeme. Nákupom lokálnych a sezónnych potravín podporujeme nielen naše zdravie, ale aj zdravie prostredia, v ktorom žijeme, pretože znižujeme zbytočný odpad, prostriedky vynaložené na dopravu zďaleka, podporujeme obhospodarovanie krajiny a zachovávanie genetickej rozmanitosti. To všetko v sebe skrýva jedno slovenské jabĺčko.

Autorka: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame