Nie je isté odkiaľ prišli, ale dôležité je, že sa tu udomácnili. Krásne, košaté stromy, s omamnou vôňou a hnedými, lesklými, guľatými plodmi. Niektorí vravia, že ich k nám priniesli Rimania takmer pred dvoma tisícročiami, iní veria, že Turci počas nepríjemných nájazdov v stredoveku , no a celé to zamotávajú archeológovia, ktorí tvrdia, že napríklad gaštan jedlý tu bol už v dobe bronzovej. Číňania veria, že gaštany sú zdrojom energie, deti si z nich robia odjakživa hračky a pre gurmánov je gaštanový jazýček vrcholom blaha. My dáme gaštanom spolu s Hanou Michalčíkovou priestor v Príbehu na tento týždeň.
Príbeh na týždeň: Gaštanový príbeh Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Lesklé guľaté zázraky sú plody pagaštana konského, ktoré využíva zver ako krmivo a farmaceutický priemysel na výrobu liečiv. Z gaštana jedlého sa pripravujú sladké pochúťky - koláče, zmrzlina a najnovšie aj kaše či polievky. Pochúťky pre deti aj dospelých. Zatiaľ. Budúcnosť gaštanov je totiž veľmi neistá. Slovo má Hana Michalčíková.
2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Slovensko má jedlých gaštanov z roka na rok menej a tak viac než na domáce sa musíme spoliehať na dovozové. Najväčším vývozcom jedlých gaštanov sú Taliani a Francúzi. Na medzinárodnom trhu ich nájdeme aj pod názvom „maróny.“ A len pre zaujímavosť vo Francúzsku sa z gaštanovej múky pripravuje obľúbený krém“ marrons glacés a pochutnávajú si aj na kandovaných gaštanoch.
Gaštany sme si v Príbehu na tento týždeň stačili všimnúť v Lesnom klube Gaštanko v Rači, s trochou nostalgie oživiť spomienky v Gaštanovom hájiku a dnes si ich pripomenieme aj v animovanom večerníčkovom seriáli. S vedeckou pracovníčkou z Výskumného ústavu lesa vo Zvolene , ktorá im venovala polstoročie profesionálnej práce si povieme aj o tom, čo ich ničí najviac a prečo je ich z roka na rok menej. Pokračuje Hana Michalčíková.
3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Ťažko by sme našli strom, ktorý poskytuje toľko inšpirácií ako gaštan. Jedlý zamestnáva odborníkov na výživu, kuchárov, cukrárov a ten nejedlý - pagaštan konský, zasa naše ruky.
A to ešte možno netušíte, že nosiť gaštany vo vreckách je prevenciou pred nachladnutím a kotúľať s nimi v rukách, prospieva malým kĺbom prstov a podporuje prekrvenie rúk v chladnom počasí. Chuťou gaštanov bude nasiaknutý aj dnešný Príbeh na týždeň s Hanou Michalčíkovou.
4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Tento týždeň sme už gaštanom venovali pozornosť z každej strany- umeleckej, prírodovednej, výskumnej aj výživovej. Vieme, že to, čo ich najviac trápi sú choroby a tou najvážnejšou je –rakovina. Dobrou správou však je , že pestovatelia sa nezľakli, neodrádza ich to od pestovania gaštana jedlého a s odborníkmi úzko spolupracujú. Aj preto veríme, že si uzimené dlane ešte dlho budeme zohrievať horúcimi gaštanmi. Pokračuje Hana Michalčíková.
5. časť
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Kým tento týždeň sme si mohli vychutnať Príbeh gaštanový, v tom ďalšom ožijú príbehy Slovákov žijúcich v Rumunsku.