Možno to vôbec nie je náhoda, že si Deň pozitívneho myslenia a Deň čokolády - pripomíname v rovnakom čase - 13. septembra. Viacerí z nás totiž poznajú situácie, keď stres, nervozitu a podráždenie poľahky dokáže zvládnuť - napríklad tablička čokolády. Kde a ako vzniká – o tom bude tento týždeň - náš seriál. Jeho autorka Janka Bleyová ho nazvala Čokoládový príbeh. Zďaleka to však nie je iba príbeh miešania čokoládovej dobroty, ale sú to najmä príbehy ľudí, ktorí sa čokoláde upísali v bratislavskom závode s viac ako 125 ročnou históriou...
Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Prvú čokoládu si Európania vychutnávali už v 16. storočí. Ale napriek tomu, že ľuďom sa chute menia, chuť na čokoládu nezmenili ani plynúce storočia. Napokon, jeden z najväčších závodov na výrobu sladkých dobrôt u nás, sídli v Bratislave už tiež pekných pár rokov. Už od jesene totiž žije svojimi 125. narodeninami. A na to, ako sa rodí to, čo sa nám rozplýva na jazyku – sa priamo v centre diania, bola pozrieť moja kolegyňa Janka Bleyová...
Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Výroba čokoládových dobrôt, to je slangovo povedané „hotová veda“. Pán Štolverk, ktorý pred 126. rokmi prišiel s nápadom vyrábať „v Presburgu“ sladkosti, by dnes neveril vlastným očiam. Výrobné haly s výkonnými linkami, bežiacimi pásmi a robotmi – to je v súčasnosti moderné čokoládové kráľovstvo v Bratislave. Janka Bleyová ho objavovala s Dušanom Horákom. Zvedavá však bola aj na Janu Halamovú, ktorá má pod palcom kvalitu výrobkov, odchádzajúcich aj do iných európskych krajín. Najskôr však oslovila Milana Škultétyho, ktorého celý profesionálny život je zviazaný s výrobou čokolády...
Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Spomedzi ostatných európskych výrobcov čokolády, v bratislavskom závode hrajú prím v tom, že patria medzi málo výrobcov, ktorí nenakupujú tekutú čokoládu inde, ale kakaové bôby dovážané až z Afriky. Sami ich spracovávajú do podoby rôznych čokoládových variácií. Nie je to však iba o modernom prístrojovom vybavení továrne, ale predovšetkým o ľuďoch, ktorí do tabličiek čokolád odovzdávajú nielen svoje zručnosti, ale doslova aj srdce. Presvedčila sa o tom Janka Bleyová, ktorú s jednotlivými zamestnancami zoznamoval jej sprievodca – Dušan Horák...
Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Úspechy nikde a nikomu nepadajú – ako sa hovorí – z neba, len tak samé od seba. No a možno tým najdôležitejším predpokladom, obstáť v silnej medzinárodnej konkurencii, je vzťah ľudí k práci, ktorú vykonávajú a samozrejme, vzťahy medzi samotnými zamestnancami. Aké sú v bratislavskom závode na výrobu čokolády? zaujímalo Janku Bleyovú, keď s Dušanom Horákom vstupovala do poslednej prevádzky závodu...
Piatok
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Z priestorov bratislavského závodu na výrobu čokolády, na ktorej si pochutnávajú ľudia z viacerých štátov Európy, nám Janka Bleyová umožnila nielen nadýchať sa atmosféry rozvoniavajúcich prevádzok, ale najmä - zoznámiť nás s ľuďmi, ktorí sa výrobe čokolády doslova upísali...