Lokálpatrioti, ktorí svoj vzťah k obci zavŕšili vydaním monografií

Lokálpatrioti, ktorí svoj vzťah k obci zavŕšili vydaním monografií

Domov je len jeden. Miesto v našom živote, ktoré vnímame pocitovo aj rozumovo, ktorému chceme zo seba odovzdať to najlepšie a nosiť si ho v srdci. Nech nás od neho delí 100, 1000, ale o aj viac kilometrov. Básnik Miroslav Válek to vyjadril jednoducho – „Domov sú ruky, na ktorých smieš plakať. „ Aj preto sa mnohí aj po rokoch do rodného kraja vracajú, zaznamenávajú jeho minulosť aj súčasnosť, oživujú spomienky rodákov a vydávajú o tom svedectvá. Práve takíto vzácni ľudia budú v našej pozornosti od pondelka do piatka v seriáli týždňa v Rádiu Regina- západ. Otvárame ho príbehom Alexandra Žáčeka z Bratislavy,  ktorý každú voľnú chvíľku venuje Veľkým Uherciam, dedine v okrese Partizánske. V knihe, ktorá je nielen svedectvom o histórii a súčasnosti obce si spolu s ním listovala aj Hana Michalčíková.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Byť užitočný je nesporne príjemný pocit. Len treba vedieť, ako na to. Niekedy pomôže náhoda, inokedy ľudia, ktorí nám posunú dobrý nápad, ale môže byť za tým aj naša vlastná iniciatíva. Tak to bolo aj v prípade Ing. Petra Varchola , ktorý vytvoril pozoruhodné dielo. Neoficiálnu stránku rodnej obce Stebník. Vytvoril ju kvôli genealógii stebníckych rodín, ktorým sa venuje posledných pár rokov. Stretla sa s ním Hana Michalčíková.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Viola Almássyová/Almášiová je rodáčka zo Svätého Jura a veľká lokálpatriotka. Venuje sa histórii tohto svojrázneho mestečka. K štvorstému výročiu udelenia mestských privilégií napísala Ódu na Svätý Jur. V rade poviedok propaguje jurské nárečie, tematicky sa venuje rodnému západoslovenskému regiónu. Preložila Vrúcny chválospev Georga Peuckera, ktorý má 679 veršov a je to jeho vyznanie vinohradníckemu mestu, v ktorom prežil 12 rokov. Napísala aj knihu Šúrsky drak – svätojurske povesti a zlovesti a tiež knihu Zlatý strapec o osobnostiach, ktoré tu žili v minulých storočiach. S Jurankou, ako sa sama úprimne nazýva – Violou Almássyovou, sa stretla Hana Michalčíková.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V tohto týždňovom seriáli vám predstavujeme ľudí, ktorí svoj voľný čas venujú v prospech obce, mesta, regiónu ako amatérski historici, geografi, genealógovia. Vydávajú monografie, pripravujú vlastné internetové stránky, historické publikácie, nárečové slovníky a pod. Dnes dáme slovo mužovi, ktorí na svojich vandrovkách po západnom Slovensku poznával biele remeslo, ktoré na Slovensku zabezpečovalo ľuďom obživu. Jozefa Trubíniho sa pýtala Hana Michalčíková.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Je zvláštna skupina ľudí, ktorá svoj voľný čas využíva na to, aby pomohla obci, mestu, regiónu. Tým, čím môže a čo ich baví. Každú chvíľu voľna využívajú na štúdium v obecných či cirkevných matrikách, knižniciach, v kluboch, všade tam, kde sa môžu viac dozvedieť o minulosti svojich predkov, spôsobe ich života, nárečia, rodov... A potom už ostávajú hodiny práce spojené s vydaním kníh, nárečových slovníkov, či prípravou internetových stránok. Hovoríme im aj lokálpatrioti a nebudú chýbať ani v dnešnej časti seriálu týždňa. Hana Michalčíková sa najskôr zastavila v Modre u Jozefa Šimečku.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hovoril Jozef Strek z Jaroviec, ktorý sa zaujíma o kultúru Chorvátov na Slovensku. Mimochodom, je to viac než 480 rokov odvtedy, čo Chorváti prišli na Slovensko. Po celý tento týždeň sme vám v našom seriáli predstavili ľudí, ktorí svoj voľný čas venujú štúdiu nárečia, genealógii rodov, regionálnym zaujímavostiam, vydávajú slovníky, knihy, pripravujú divadelné predstavenia. S jedným cieľom: zachovať kultúrne dedičstvo predkov.

Autor: Hana Michalčíková, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame