80 rokov Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra

80 rokov Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra

Jazyk je zázračný fenomén. Živý organizmus, ktorý sa stále vyvíja. Jazyk musí plniť viacero funkcií. Aj tie národné, týkajúce sa nárečí. Nárečia majú svoju normu, vychádzali z praslovanského základu slovenčiny a práve na nárečia, ktoré sú ozdobou a bohatstvom každého jazyka, sa zamerala Hana Michalčíková v prvej časti nášho týždenného seriálu venovaného jubilujúcemu  Jazykovému ústavu Ľudovíta Štúra SAV, ktorý si pripomína 80 rokov svojej existencie.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V seriáli týždňa si všímame jubilujúci Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra Slovenskej akadémie vied . Vznikol v roku 1943 a za 80 rokov svojej činnosti má za sebou kus práce s jazykovým vzdelávaním aj formovaním vzťahu ľudí k slovenskému jazyku. Kým včera sme si všímali oddelenie, ktoré skúma nárečia slovenčiny, dnes budeme s Hanou Michalčíkovou venovať pozornosť Oddeleniu súčasnej lexikológie a lexikografie.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ďalšie oddelenie, ktoré v tohto týždňovom seriáli venovanom 80-temu výročiu Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra navštívime, je oddelenie Slovenského národného korpusu. Predstavuje súbor textov, ktoré chceme analyzovať a skúmať modernými metódami. Slovenskej verejnosti slúži už 21 rokov a čo všetko nám ponúka zisťovala Hana Michalčíková.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Po celý tento týždeň si všímame v seriáli jubilujúci Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra. Dnes konkrétne Oddelenie pre jazykovú kultúru a terminológiu. Tu je pod drobnohľadom odborníkov  aj slovenský pravopis  a jeho pravidlá v kontexte súčasnej jazykovedy a jazykovej praxe. Pracovníci oddelenia sa venujú aj radám  týkajúcich sa všetkých súčastí a sfér používania jazyka. Už desiatky rokov aj v rozhlasovom vysielaní. Slovo si v ďalších minútach berie Hana Michalčíková.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Možno ste už o nej počuli, možno nie. Zhovárať sa dnes ráno budeme o sociálnej lingvistike, ktorá je pomerne mladá vedná disciplína, a nachádzame pri nej často aj poznámku, že je to integrujúca veda. Po prvý raz použil tento termín anglický profesor antropológie pri opise kást v Indii, zásadné otázky sociolingvistiky sa začali formulovať v 50-tych rokoch minulého storočia. Ako to začalo u nás, opýtala sa Hana Michalčíková najskôr Jany Vachtarčíkovej z Oddelenia sociolingvistiky Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Sociolingvistika je súčasťou modernej lingvistiky, pochádza z rôznych vedných odborov  a má širokú škálu príbuzných vedných oblastí, takých ktoré súvisia s jazykom. Práve preto o nej hovoríme ako o integrujúcej vede. Dnešnou časťou sme uzavreli náš týždenný seriál venovaný jubilujúcej inštutúcii- Jazykovednému ústavu Ľudovíta štúra. Už od pondelka vás v seriáli týždňa s Jankou Bleyovou pozveme do chránenej dielne Scarabeus pre pacientov s ochorením sklerózy multiplex.

Autor: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame