Život na sídliskách

Život na sídliskách

Viacerí z vás, ktorí nás teraz počúvate ste možno dieťaťom sídliska. V ňom ste vyrastali, prežili najkrajšie roky života a možno aj zostarli. Slovensko je krajina sídlisk, každé mesto má nejaké a každé z nich má svoje čaro. Aj nedostatky, samozrejme. Ale postupne si ľudia k sídliskám vybudovali aj citové väzby, skrášľovali ich, domy dostali nové fasády, okolo nich vyrástli zelené priestranstvá, pribudli záhrady. Aj dnes sú však ľudia, ktorí nechcú o nich ani počuť a na druhej strane tí, ktorí si život v nich pochvaľujú. Tohto týždňový seriál Rádia Regina bude teda –sídliskový. Slovo má Hana Michalčíková.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Po celý tento týždeň si našom pravidelnom seriáli všímame sídliská. Aké ich v našich mestách máme, či sa nám v nich dobre žije, čím sú zaujímavé a jedinečné. Včera sme sa pýtali ľudí vo Vrábľoch, dnes sme sa rozhodli navštíviť jedno z našich najstarších miest - Nitru. Mesto, ktoré vzniklo na siedmich pahorkoch , je doslova rajom pre archeológov a piatym najväčším mestom na Slovensku s počtom obyvateľov vyše 76 tisíc. Mnohí z nich bývajú na sídliskách a ako mi povedal turistický sprievodca Peter Michalík v Nitre je ich niekoľko a pre mesto bolo šťastím, že pri ich zrode stál jeden šikovný muž.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Včera sme spoznávali aj porovnávali nitrianske sídliská, dnes už budeme v Bratislave. Hlavnom meste, bohatom na sídliská ešte z prvej polovice 20-.teho storočia, 50-tych rokov ,aj 70-tych, v ktorých sa začalo s výstavbou Petržalky. Na sídliskové bývanie si však ľudia začínali zvykať oveľa skôr. V malých bytoch, ktoré dodnes poznáme ako skromné robotnícke bývanie. Hana Michalčíková sa v uliciach Bratislavy zastavila s mikrofónom v ruke pri dvoch pamiatkaroch- archeológovi Branislavovi Resutíkovi a Jane Hamšíkovej a pýtala sa tak, ako všetkých.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

O budúcnosti snívame všetci. Zvlášť, keď je spojená s pekným a funkčným bývaním. Nemusí to byť rovno rodinný dom, v mestách využívajú obyvatelia oveľa viac možnosť bývania v panelových domoch. Petržalka, naše najväčšie sídlisko je toho príkladom. Ako sa dozvedela Hana Michalčíková, navrhnúť ju ako atraktívne, moderné mesto chceli viacerí svetoví architekti. Záver poznáme, nakoniec sa ich plány okresali a Petržalka dostala takú podobu, akú má dnes. Peter Salay, ktorý sa venuje architektúre a urbanizmu 20. a 21. storočia, takto vníma pohnuté sedemdesiate roky a začiatok výstavby panelákov v Petržalke.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Rovnako ako malo najväčšie slovenské a zároveň aj najväčšie stredoeurópske sídlisko –Petržalka svoje architektonické pravidlá - stavbárske, pravidlá občianskej vybavenosti, malo aj pravidlá na svoje výtvarné a kultúrne dotvorenie. Aby paneláky neboli len domy bez duše. Zo zákona bolo určené percento z ceny stavby práve na zveľadenie a skultúrnenie verejného priestoru. Dobre to pozná aj Martin Kleibl,/Klajbl/  ktorý dlhodobo dokumentuje Petržalku a má zmapované aj umelecké diela v nej. Hane Michalčíkovej o nich aj porozprával.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Najväčšie sídlisko na Slovensku aj v strednej Európe si tento rok pripomína 50 rokov od svojho založenia. Ako sme počuli aj od Martina Kleibla nemými svedkami tejto doby ostávajú aj umelecké diela, s ktorými sa na sídlisku môžeme stretnúť dodnes. A nie sú to len diela zo sedemdesiatych a osemdesiatych rokov, ale aj pamiatky zo starej Petržalky. Napríklad Kostol Povýšenia sv. Kríža od Vladimíra Karfíka, škola na Záporožskej ulici, Dom riaditeľa smaltovne na Kopčianskej ulici oproti železničnej stanici, alebo atypické architektonické objekty, ku ktorým patrí napr. Pošta na Mlynarovičovej ulici. Aj takú podobu má sídlisko, ktoré stále možno spoznávať a navštevovať. Na budúci týždeň budeme spoznávať jedinečné stromy – budeme v Malackách aj Bratislave, navštívime Topoľčany, Boleráz aj Melčice-Lieskové.


Autor: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame