Strom roka 2023

Strom roka 2023

Populárna anketa Strom roka oslávila minulý rok už dve dekády svojho fungovania. Za dvadsať rokov pomohla dostať do povedomia množstvo vzácnych drevín z celého Slovenska. Aktuálnych kandidátov na strom roka zo západu Slovenska vám vo svojom seriáli predstaví Michal Herceg. Začíname pálffyovským dubom spomienok z Malaciek. Ako ho vidí hovorkyňa mesta Ľubica Pilzová?

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Z obce Melčice Lieskové to máte približne rovnako ďaleko do Trenčína aj do Nového Mesta nad Váhom. V tamojšom školskom areáli rastie dub sivozelený, ktorému miestne deti dali prezývku kamoš obor. Tento dub postúpil do užšieho výberu v ankete strom roka. Michal Herceg sa naň pozrel najprv s riaditeľom melčickej školy Róbertom Košťálom.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V prehliadke kandidátov na titul strom roka zo západnej časti Slovenska sa dnes zastavíme pri pagaštane konskom v nemocničnom parku mesta Topoľčany. Strom je v čase kvitnutia krásny, ale potreboval by odborné ošetrenie. Michal Herceg sa porozprával najprv s Evou Ambrosovou, ktorá ho do súťaže prihlásila.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V katastri obce Boleráz neďaleko Trnavy stojí v šírom poli hruška. Je pomerne známa. Ľudia sa pri nej radi fotia a teraz sa uchádza aj o titul strom roka. Michal Herceg sa k hruške vybral s Martinom Žažom a Jakubom Slobodníkom z občianskeho združenia Ober Nussdorf, ktoré ju do súťaže prihlásilo.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Za posledným tohtoročným kandidátom na strom roka Michal Herceg nemusel chodiť ďaleko. Rastie totiž na dvore nízkoprahového denného centra Domec na Mýtnej ulici v Bratislave. Na tomto mieste nachádzajú pomoc ľudia, ktorí sa ocitli v ťažkej životnej situácii. O tridsaťročnom platane nám povie viac pracovník Domca Augustín Juck.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Za stromy roka môžete na internete hlasovať do konca septembra. Na budúci týždeň budeme navštevovať knižnice na západnom Slovensku a hovoriť o podujatiach, ktoré nás ešte iba čakajú.

Autor: Michal Herceg

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame