Policajná história

Policajná história

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo mnohých ľudí fascinuje práca „Šerlokov Holmsov a Colombov“? teda detektívov a vyšetrovateľov, ktorí dokážu rozuzliť aj poriadne zamotané kriminálne prípady?  Je to síce náročná, ale vonkoncom nie nudná práca. Čo však vieme z histórie četníkov, žandárov a policajtov z čias povedzme prvej republiky, alebo medzivojnového obdobia? A práve odpovede aj na tieto otázky, hľadajú členovia Slovenskej policajno - historickej spoločnosti. Janku Bleyovú zaujímala aj jej filozofia. Najskôr preto oslovila Jerguša Sivoša, riaditeľa spomínanej spoločnosti.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Od jedného z najdôležitejších míľnikov 2. svetovej vojny - od vypuknutia Slovenského národného povstania práve dnes uplynulo 79 rokov. Aktívneho  odporu proti nacistom  sa zúčastnili príslušníci viac ako 30 národov a národností. Do boja proti nacistom sa zapojilo okolo 60 000 vojakov a 12 000 partizánov. Napriek desiatkam rokov, ktoré nás delí od tejto významnej udalosti našej histórie - je ešte, čo skúmať. Aj to si zobrali za svoje členovia  Slovenskej policajno-historickej spoločnosti. Téme sa venuje Janka Bleyová.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Odborníci z oblasti policajnej kynológie si práve v týchto dňoch pripomínajú 100 ročné jubileum zaradenia psov do služobnej kynológie. Riaditeľ Slovenskej  policajno-historickej spoločnosti  Jerguš Sivoš - v rozhovore s Jankou Bleyovou - s hrdosťou zdôraznil, že  niektorí členovia spomínanej spoločnosti, výsledky svojich výskumov o práci psovodov a ich štvornohých zverencov - pretavili do mimoriadne zaujímavých publikácií.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Poriečne oddelenie Policajného zboru patrí do odboru poriadkovej polície a sídlo má v Bratislavskom prístave. Úlohou špecialistov nie je „iba“ vyhľadávanie a pátranie po  utopených osobách. Policajní potápači  hľadajú aj zbrane, odcudzené trezory, ukradnuté autá a ďalšie predmety pochádzajúce z čoraz premyslenejšie organizovanej trestnej činnosti. V jej odhaľovaní  im pomáha aj moderné prístrojové vybavenie. Potápači  sú napríklad vybavení stroboskopickým svetlom, ktoré jeho ostatným kolegom pod vodou prezrádza, kde sa práve nachádza. V minulosti však nič také policajti nemali. A ako to bolo pred 100 rokmi? Aj  to skúmajú členovia Slovenskej policajno-historickej spoločnosti. Janka Bleyová najskôr oslovila Jerguša  Sivoša, riaditeľa spomínanej spoločnosti.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

História polície, ako vám ju  od pondelka  sprostredkovávali  odborníci  zo Slovenskej policajno - historickej spoločnosti, je plná príbehov aj o odvážnych  žandároch a  policajtoch. Množstvo príbehov a navyše - viac ako 17 tisíc exponátov - však  nájdete  v Múzeu polície Slovenskej republiky. Jerguš Sivoš, riaditeľ spomínanej spoločnosti odprevádzal Janku Bleyovú do múzea - týmito slovami.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Verím, že tí dvaja Žilinčania si z Múzea polície odniesli aspoň toľko zážitkov, ako moja kolegyňa Janka Bleyová, ktorá pre vás tento týždeň pripravovala seriál o histórii polície. Od pondelka už ale meníme obsadenie i žáner – bude o uliciach na hranie, meste pre deti, susedských festivaloch.

Autor: Janka Bleyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame