OZ Divé maky rozvíja talenty rómskych detí

OZ Divé maky rozvíja talenty rómskych detí

V tomto letnom období v auguste oslávili Divé  Maky 18. narodeniny. 18 rokov pomáhajú mladým rómskym ľuďom rozvíjať talent či už mentoringom, vzdelávaním alebo podporou vo forme štipendií pre deti zo sociálne znevýhodneného prostredia. Medzi talentovaných mladých ľudí sa vybrala Beáta Repíková a všimla si najskôr, ako svoj talent vďaka pomoci Občianskeho združenia Divé Maky rozvíja Barbora Porčogošová, ktorá už tretí rok študuje odbor herectvo.  Ako sa strela s mentormi, ktorí jej pomohli?

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Občianske združenie Divé maky vzniklo v roku 2008. Zastrešuje štipendijné programy ako aj projekty zamerané na rómsku menšinu – napríklad  festival Cigánsky bašavel, Letnú akadémiu, koncerty a výstavy. Cieľom občianskeho združenia je vyhľadávať nadaných rómskych študentov a podporovať ich vzdelanie a talent. Beáte Repíkovej povedal ako si našiel cestu k Divým Makom aj jeden z lídrov Adam Deme.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V našom seriáli Rádia Regina Západ sa tento týždeň venujeme programu Divé maky. Od roku 2005 doposiaľ prerozdelili na štipendiách viac ako 1 milión eur. Medzi úspešnými absolventmi programu sú aj mladí rómski výtvarníci. Beáta Repíková oslovila Branislava Piscora, ktorý vďaka podpore Občianskeho združenia Divé Maky rozvíja svoj talent v Bratislave na Strednej umeleckej škole.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Denis Balog má 16 rokov. Vyrastal len s mamou, ktorá pracovala v Rakúsku a tak sa naučil starať nielen o seba, ale aj o troch súrodencov. Svoj herecký talent, pre ktorý získal aj podporu Občianskeho združenia Divé Maky - sa rozhodol využiť neskôr v škole pri vyučovaní svojich žiakov - keď ukončí pedagogickú školu. Beáta Repíková oslovila Denisa Baloga, aby sa s ním porozprávala o tom - ako mieni spojiť herecké umenie s umením vzdelávať mladých ľudí. Kedy si uvedomil, že má herecký talent?

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň Vám predstavujeme mladých ľudí, ktorých talent si všimli v Občianskom združení Divé Maky. Ako konkrétne pomohli talentovaným speváčkam? Beáta Repíková sa o tom rozpráva so študentkou Obchodnej akadémie v Leviciach - Timeou Kóšovou.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pripomeňme že Divé Maky sú už dospelé, v tomto roku v auguste oslávili 18 rokov a tak s bohatými skúsenosťami budú rozvíjať svoj program a aj naďalej pomáhať talentovaným mladým ľuďom.

Autor: Beáta Repíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame