Škola umeleckého priemyslu Josefa Vydru

Škola umeleckého priemyslu Josefa Vydru

Šupka predstavuje vonkajší obal na ovocí či zelenine. Niektoré druhy sa dajú jesť aj so šupkou, iné  treba šúpať a šupka v takomto prípade  skončí v odpade. Slovo šupka má však aj iný význam ,ktorý má  od odpadu ďaleko a naopak dobré meno si nesie už celé desaťročia, presne od roku 1930. Bratislavská ŠUP-ka je najstaršou školou umeleckého priemyslu na Slovensku a dnes funguje pod názvom Škola umeleckého priemyslu Josefa Vydru . Študijných odborov, z ktorých si žiaci môžu vyberať je desať a v niektoré z nich v seriáli týždňa navštívime. Hana Michalčíková  sa hneď pri vstupe do školy opýtala študentiek Johanky a Kristínky, aká je podľa nich škola, ktorú navštevujú.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

ŠUP-ku, navštevuje v súčasnosti 360 študentov. Sú to mladí ľudia, ktorých zaujali tradičné odbory-kameňosochárstvo, keramický dizajn, fotografia, tvarovanie dreva,  ale aj celkom nové- napríklad digitálna maľba, ktorá sa v škole vyučuje prvý rok.  Dnes navštívime odbor, ktorý je v umeleckom školstve silno zakorenený , s bohatou tradíciou, popritom však reflektujúci všetky požiadavky súčasnej  doby. Hana Michalčíková sa medzi pedagógov a študentov vybrala so zástupcom riaditeľa školy Romanom Hrčkom.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ak by študentom Školy umeleckého priemyslu Josefa Vydru v Bratislave, povedal niekto, že sú ako kus dreva, ako sa to bežne stáva v kurzoch tanca, tak by sa nikto z nich neurazil. Kus dreva? Veď to je ten najtvárnejší, najkrajší, najúžasnejší materiál. Nie je o čom s nimi polemizovať. Vedia veľmi dobre, prečo práve drevu zasvätili štúdium. Ako sa presvedčila aj Hana Michalčíková, je to materiál prírodný, krásny, ohýbateľný, doslova sa pýtajúci do rúk človeka.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Včera sme v našom seriáli týždňa pobudli v ateliéroch voňajúcich drevom. Bolo ho cítiť vo všetkých priestoroch  Školy umeleckého priemyslu Josefa Vydru v Bratislave. Dnes nás sem nenalákala vôňa teplého dreva , ale chlad kameňa, ktorý študenti dokážu spracovať na obdivuhodné diela. Srdce z kameňa Hana Michalčíková v našej najstaršej umeleckej škole síce nenašla, ale kameňu oddaných študentov tu bolo dosť.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Celosvetovo sa ročne nakúpi približne 80 miliárd kusov oblečenia, čo je o neuveriteľných 400 % viac, ako pred 20 rokmi. Niečo zoderieme, niečo darujeme a niečo z toho aj vyhadzujeme.. Aj preto iniciatívy ľudí, ktorým záleží na životnom prostredí smerujú k tomu, aby sme si kupovali veci kvalitné a tie, ktoré sú schopné podstúpiť recykláciu a dajú sa z nich vyrobiť nové vlákna. Na kvalitu a originalitu dbajú aj pri výchove študentov v Škole umeleckého priemyslu Josefa Vydru v Bratislave.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Počas týždňa sme v Škole umeleckého priemyslu Josefa Vydru v Bratislave navštívili rôzne vzdelávacie odbory: propagačné výtvarníctvo, dizajn a tvarovanie dreva, kameňosochárstvo, aj textilný dizajn. Hovorili sme o požiadavkách, ktoré sú na študentov kladené aj o možnostiach ich uplatnenia v praxi.

Najstaršia umelecká škola na Slovensku stavia na pevných tradíciách, ale zároveň rešpektuje požiadavky trhu. Aj preto nemá o študentov núdzu. Ďalší seriál strávime v Resocializačnom centre TOMKY v Borskom Svätom Jure v okrese Senica na Záhorí.

Autorka: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame