V Resocializačnom centre TOMKY v Borskom Svätom Jure v okrese Senica na Záhorí

V Resocializačnom centre TOMKY v Borskom Svätom Jure v okrese Senica na Záhorí

Časť obce Borský Svätý  Jur, v okrese Senica na Záhorí  - má názov TOMKY. Práve tam sa tento týždeň budú odohrávať príbehy nášho seriálu pod názvom  „ROAD - CESTA“.  Budeme sa totiž pohybovať v priestoroch resocializačného centra pre drogovo závislé deti. Janka Bleyová doň vstúpila v sprievode riaditeľky spomínaného zariadenia  doktorky Anny Hannikerovej. Tá s hrdosťou v hlase zareagovala  na  postreh mojej kolegyne, že zariadenie pripomína útulný rodinný dom.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Deti „v tinedžerskom veku“, neprichádzajú do resocializačného centra Tomky na týždeň, ani na dva. Tamojší pobyt odvykania od drog sa počíta na mesiace. Počas nich zvyčajne absolvujú 5 fáz liečby v rôznych terapeutických  podobách. Súčasťou hľadania „samých seba v abstinencii“ je i pracovná terapia. Napríklad v kuchyni centra. Janku Bleyovú tam zaviedla riaditeľka zariadenia - doktorka Anna Hannikerová. S úsmevom jej predstavila energiou prekypujúcu dievčinu, ako oni hovoria, zamestnanca na skupine.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Resocializačné centrum TOMKY v Borskom Svätom Jure, v ktorom sa tento týždeň, odohráva náš seriál, bolo jedno z prvých centier pre závislých mladých a deti na Slovensku. Uplynulo už 25 rokov od času, kedy spomínané centrum pomohlo prvým drogovo závislým  deťom - vrátiť sa späť do života. No a v tejto chvíli do resocializačného centra s názvom „CESTA“ medzi deti môžete vstúpiť s Jankou Bleyovou.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Podľa definície Svetovej zdravotníckej organizácie je závislosť v medicíne choroba. Závislosť, napríklad  od drog, teda nie je prejavom slabej vôle, alebo zlého charakteru. Aj deti, ktoré sú umiestnené v Resocializačnom centre Tomky sú choré. Život ukázal, že ak je v rodine choré dieťa, teda dieťa závislé od drog, obrazne povedané, chorá býva aj rodina. Odborníci zo spomínaného centra sa preto venujú nielen samotným deťom, ale aj ich rodičom. Janka Bleyová sa stretla s dvomi matkami, ktoré spolu so svojimi deťmi prechádzajú náročnou cestou liečby drogovej závislosti. Adrienova mama, ako prvá  spomínala na obdobie, keď ešte netušila, že za zmenami v správaní jej syna sú drogy.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Rasťo, Ivan, Adam, Pavol, Adelka, Niky, ale vlastne všetky deti z Resocializačného  centra TOMKY v Borskom Svätom Jure pri mikrofóne Janky Bleyovej bez zábran rozprávali o svojich rodinách. Vzápätí sa však akosi celkom prirodzene od spomienok na rodičov, súrodencov, ale i starých rodičov zvrtla reč na vianočné sviatky. Pre mnohých z nás je to symbol  rodiny, predstava najbližších sediacich okolo štedrovečerného stola. Aj preto sa  moja kolegyňa v jedálni centra, len tak opatrne, opýtala detí.

Autorka: Janka Bleyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame