Tanec v srdci

Tanec v srdci

Spoločenský, ľudový, klasický, hip hop, balet, rumba, salsa, valčík, tango, polka: existuje  takmer nepreberné množstvo tanečných štýlov a druhov tanca. V našom seriáli vás tento týždeň však zoznámime s tanečníkmi, ktorým učarovali latinsko-americké tance. Do priestorov tanečnej školy La Portella v bratislavskej Dúbravke, v sprievode svojich rodičov prichádzajú deti nielen z Bratislavy a okolia, ale dokonca aj z neďalekého zahraničia. Aj o tom sa v predvianočnom čase presvedčila moja kolegyňa Janka Bleyová.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Včera mali sólo najmä rodičia, ktorí obetavo dvakrát týždenne vozia deti na tréningy. Dnes spolu so zakladateľkou školy a hlavnou trénerkou Nelly Portella vstúpime medzi deti do jednej z tanečných sál. Kým však do nej otvoríme dvere, aspoň pár slov o vzniku spomínanej školy.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Možno máte aj vy skúsenosť, že sa vaša ratolesť „zamilovala“ do nejakého predmetu, len vďaka učiteľke, alebo učiteľovi, ktorý na hodine, dokáže deti zaujať tak, že napríklad fyziku, alebo chémiu, vnímajú, ako veľké dobrodružstvo. Presne takýto vzťah detí k pohybu sa  trénerom a lektorom darí budovať v Tanečnej škole La Portella. Dlhovlasá jemná Lenka Kuzielová, takto zasvätila Janku Bleyovú do deja na tanečnej sále.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Sú plné vášne, romantiky a lásky. Svojim  strhujúcim rytmom a tajuplnosťou však  dokážu vyjadriť aj také rozporuplné emócie, akými sú žiarlivosť, nenávisť a bolesť. Hovorím o latinsko-amerických tancoch. Tréneri, taneční pedagógovi a lektori „zasväcujú“ do ich tajov  deti v jedinečnej tanečnej škole, ktorá nesie priezvisko ich zakladateľov - manželov: Petronely a Eddyho. V rozhovore s Jankou Bleyovou sa štíhla, jemná Nely na chvíľu vrátila do minulosti, na začiatok ich vzťahu, keď všetko limitovala hudba a tanec.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Toto bol príbeh detí a ich pedagógov z tanečnej školy La Portella, kam nás tento týždeň zaviedla Janka Bleyová. Budúci týždeň od pondelka sa budeme rozprávať o spoločenských hrách. Mali by sa hrať aj dospelí? A prečo? Povieme si, že spoločenské hry nie sú len zábavou, ale rozvíjajú naše schipnosti a upevňujú sociálny kontakt.

Autorka: Janka Bleyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame