Spoločenské hry sú pre všetkých

Spoločenské hry sú pre všetkých

Kedy ľudstvo začalo hrať prvé spoločenské hry? Presný dátum nikdy nespoznáme, ale vieme, že existovali už päťtisíc rokov pred Kristom. Jednou z nich bola hra založená na posúvaní bielych a čiernych kameňov Backgammon, ktorá pochádza z Perzie. Stolové hry sa hrali aj Egypťania, aj Číňania či Indovia, ktorí vymysleli šach.

Hranie sa stále vníma ako činnosť typická pre deti, ale spoločenské hry sú výborným prostriedkom, aby sa mohli hrať aj dospelí. A podľa návštevnosti minuloročnej Hratislavy – najväčšieho a asi najdlhšie trvajúceho herného podujatia na Slovensku môžeme povedať, že sa hrajú stále radšej a radšej.

Práve tam pripravila Tatiana Šušková aj tohto-týždňový seriál na tému spoločenských hier. Tak kto prvý hádže kockou? Malí alebo veľkí?

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Spoločenské hry sú rôzne a či už sa hrajú na doske, pomocou kariet alebo miniatúr, vždy spoľahlivo zabavia. Niektoré závisia na šťastí a náhode hráča, iné zasa na jeho schopnostiach, no nájdu sa aj také, ktoré tieto dva aspekty kombinujú. A vďaka záujmu ľudí o tento druh prežívania voľného času, sa v posledných rokoch svet hier, napriek konkurencii počítačových a konzolových hier, rozrástol do neuveriteľných rozmerov.
A nájdete v ňom naozaj všetko, od najjednoduchších kartových až po hry s premyslenou stratégiou a taktikou, ktoré sa hrajú aj niekoľko hodín.

Aký je Svet hier? Očami hráčov sa naň pozrela Tatiana Šušková na jednom z herných festivalov.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Okrem iného sa dozvedela, že tí skalní hráči vyrážajú z obývačiek do herných klubov a dokonca, že v niektorých hrách existujú aj majstrovská a šampionáty.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Spoločenské hry sú vďaka svojej jednoduchosti, zábavnej forme a cenovej dostupnosti jeden z najlepších spôsobov ako si zlepšiť pamäťové a spoločenské zručnosti. Hraním spoločenských hier sa učia nielen deti, ale aj dospelí ako dodržiavať pravidlá, ako byť spravodlivý a ako sa vyrovnávať sa so stratou.

Ako si však vybrať v dnešnom obrovskom svete spoločenských hier, tú správnu?
Tatiana Šušková zisťovala na najväčšom hernom podujatí na Slovensku - na Hratislave.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Celý týždeň sme sa v seriáli Rádia Regina hrali. Venovali sme sa totiž fenoménu spoločenských hier, ktoré sú stále obľúbenejšie a svet spoločenských hier je dnes naozaj veľký. Psychológ Eduard Bakalář napísal knihu pred tridsiatmi rokmi knihu o teórii hier –
Aj dospelí sa môžu hrať. A história spoločenských hier zasa hovorí, že aj dospelí sa hrajú od nepamäti.

Peter Černák vstúpil na Ihrysko spoločenských hier pred 15 timi rokmi a patrí k tým, vďaka ktorým sa na Slovensku dnes radi a s nadšením hrajú tisícky malých a veľkých.
Tatiana Šušková ho preto oslovila s otázkou – prečo sa aj dospelí radi hrajú?

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tak veríme, že sme vás inšpirovali a možno siahnete na zaprášenú spoločenskú hru, ktorú máte doma, alebo si vyberiete zo širokej ponuky obľúbených hier. Čas strávený  so spoluhráčmi vám prinesie nielen radosť z hry, ale aj dobrú náladu a iný relax a uvoľnenie, ale aj príjemné zážitky zo spoločne prežitého času. 

Autorka: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame