Príbehy klubov, ktorých zmyslom je šíriť dobro

Príbehy klubov, ktorých zmyslom je šíriť dobro

V seriáli tohto januárového týždňa si budeme všímať kluby. Tie, ktoré nás oslovili svojou humanitnou činnosťou, poznáme ich z verejných podujatí a ktoré v záhlaví svojej činnosti majú šíriť dobro.

Začneme u Soroptimistiek - najväčšej ženskej organizácii tohto druhu na svete. Optimizmus majú už v názve a tak sa nemožno diviť, že pozitívnym nazeraním je presýtená celá ich činnosť. Klub je etablovaný v 135 krajinách a jeho členkami boli aj také osobnosti ako Margaret Thatcherová či kráľovná Beatrix. V čom je slovenský klub Soroptimiestiek International Bratislava jedinečný? Dozvieme sa dnes od Hany Michalčíkovej a dvoch členiek klubu - lekárky Evy Sladkej a publicistky, spisovateľky Barbory Lauckej.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V nedávnej minulosti ste ich možnom ešte registrovali pod názvom Lyons Club International Bratislava. Vznikom samostatnej Slovenskej republiky a zmenou podmienok sa dámsky klub premenoval na Slovenskí levi Dovina. Fungujú ako občianske združenie a ich heslom je „MY pomáhame“- z anglického „ We serve“ – slúžime. Orientujú sa na zásobovanie prostriedkov pre tých, ktorí to potrebujú. Ctia tradície, na Slovensku majú 12 klubov, z toho sedem v Bratislave a dokopy v nich dobročinnú prácu odvádza 156 žien. Hana Michalčíková sa o tomto klube, ktorý dnes tvoria výhradne ženy, rozprávala s prezidentkou klubu Bohdanou Machajovou.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Klubov rotariánov je vo svete viac ako 35 000. Najstarší vznikol v roku 1905 v americkom Chicagu, v súčasnosti pôsobia rotariáni vo viac než 200 krajinách a združujú  1 milión 200 tisíc členov.  Na Slovensku máme aktuálne  viac ako 20 klubov. A aj preto, že je ich málo, pôsobia spoločne s Rotary klubmi v Českej republike. Na rozdiel od iných klubov, ktoré pôsobia ako čisto ženské, alebo mužské, Rotary klub Bratislava International funguje ako zmiešaný klub. Hana Michalčíková sa okrem iného, aj na to opýtala guvernérky dištriktu Rotary klubu Bratislava International - Kataríny Čechovej.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Medzinárodný klub žien v Bratislave International Women's Club of Bratislava združuje ženy z celého sveta dlhodobo žijúce na Slovensku. Je súčasťou svetovej siete ženských organizácií Open Door. Funguje od roku 1991 a zoznámiť sa s členkami klubu môžeme každoročne aj osobne na atraktívnom Vianočnom bazári, ktorý je najväčším dobročinným podujatím spomínaného klubu. Nie je to však jediné podujatie, ktorým pútajú záujem verejnosti. Hana Michalčíková sa o tom presvedčila pri  stretnutí s dvoma členkami Medzinárodného klubu žien prezidentkou Vierou Buchtovou a odborníčkou na duševné zdravie, lekárkou Darinou Sedlákovou.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Takmer každý človek v produktívnom veku zápasí s časom. A teraz si prestavte, že sú ľudia, ktorí z toho mála ešte dokážu ubrať a venovať čas nielen sebe, ale najmä iným - charite. Tak nejako to vyzerá u dobrovoľníkov. V Občianskom združení Maltézska pomoc Slovensko majú aktivity po celom území Slovenska. Služba trpiacim sa prejavuje v sociálnej, zdravotnej starostlivosti ľuďom, bez ohľadu na vierovyznanie, alebo inú príslušnosť človeka v núdzi. Hane Michalčíkovej o tom povedal Július Brichta, prezident neziskovej charitatívnej organizácie Maltézska pomoc Slovensko.

Autorka: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame